Deseto Književno prelo u Subotici

Objavljeno: 13.02.2016. Pregleda: 35

Knjizevno prelo2016 3Bogatim i raznovrsnim programom Književno prelo Hrvatske čitaonice redovito okuplja veliki broj publike. Tako je bilo i ove godine na desetom Prelu, koje je održano 5. veljače 2016. godine u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Ujedno je to bila prigoda da se obilježi 14 godina rada Hrvatske čitaonice. Od svoga osnutka 2002. do danas Hrvatska čitaonica je prepoznatljiva po brojnim manifestacijama koje organizira Dane Balinta Vujkova, susret pjesnika Lira naiva, Etno kamp, Pokrajinsku smotra recitatora na hrvatskom jeziku, te po nakladničkoj djelatnosti. Predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković je ovom prigodom zahvalila svima koji su pomagali i sudjelovali u aktivnostima te udruge u protekloj godini. „Temelj rada Hrvatske čitaonice leži u riječi, i to u svakom njezinom obliku, u kulturnom i duhovnom području. Vjerujem da ćemo skupa i u ovoj godini ostvariti planirano na korist i radost sviju nas“, rekla je ona.

Knjizevno prelo2016 2Na tragu prezentacije spomenutih aktivnosti, odnosno u znaku riječi i riči, bio je koncipiran i program večeri. Publika je imala priliku čuti zbor polaznika Etno kampa koji je izveo pjesme – Srce predajem ti i Jerihonske zidine, Kerske kraljice koje su izvele pjesmu u čast prof. Bele Gabrića, Donnu Karan koja je prošle godine nastupila na republičkom natjecanju recitatora u Valjevu, te stihove Stipana Bašića Škarabe kako u kazivanju Lazara Cvijina tako i u uglazbljenom formatu za što se pobrinuo Tamburaški sastav Ruže.

Prikazan je i film Moje ditinjstvo – Nov šešir iz produkcije Udruge Naša djeca, a kao gosti nastupili su: „stand up“ komičar i autor knjige šaljivih priča Moja Luca Ivan Ivković Ivandekić Klapim i Dramski odjel za djecu HKC-a Bunjevačko kolo čiji su članovi izveli igrokaz Kod liječnika (po tekstu Đule Milodanović, a u režiji Nevene Mlinko).

Knjizevno prelo2016 1Hrvatska čitaonica djeluje u kući koju je Crkvi i hrvatskoj zajednici ostavio Bela Gabrić (1921. – 2001.), kulturni djelatnik i publicist. „Ta osoba nam treba biti primjer i uzor“, rekla je dopredsjednica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković. „Taj čovjek, čiji ćemo 95. rođendan slaviti 10. ožujka, ostavio je jedino što je imao za svoga života Crkvi i hrvatskoj zajednici. Zahvalni na svemu što je učinio, započinjemo ovu godinu podsjećanjem na ovog velikog čovjeka“.

Valja spomenuti i da su program Književnoga prela vrlo uspješno vodili Katarina Vojnić Purčar, Emil Cvijin, Claudia Karan, Marijana Skenderović, Davorin Horvacki i Klara Dulić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima