„Disnotor“ u tavankutskoj školi

Objavljeno: 08.03.2010. Pregleda: 64

U okviru manifestacije pod nazivom „Etno dan", jednom od mnogih podprojekata u okviru višegodišnjeg projekta „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini" učenici, nastavnici i ravnateljica OŠ „Matija Gubec" iz Tavankuta prikazali su disnotor na starinski način bunjevačkih Hrvata.

disnotor - pranje crivaU rano jutro 6. ožujka 2010. godine, grupa učenika sedmih i osmih razreda i njihovih nastavnika okupili su se ispred škole u Tavankutu. Disnotor je održan na bać Palikinom salašu u blizini Ljutova. Uz pomoć velikog poznavatelja običaja i povijesti ovih krajeva Alojzija Stantića, lokalne mještanke snaš Lozike Skenderović i, naravno, belera Nikole Dulića, pokušali smo oživjeti te prikazati starinski način izvedbe disnotora i svih običaja vezanih uz taj značajni događaj za naše stare.

disnotor - zmareSvi sudionici dali su svoj maksimalni doprinos u realizaciji projekta zvanog: „Disnotor" (čišćenje crnog luka i češnjaka, pripremi slame za paljenje, pranju i raspravljanju svinje, čišćenju crijeva, sječenju i prženju žmara, sječenju mesa za paprikaš, divenice, tradicionalni ručak i večera uz tamburašku glazbu, vašange...).

disnotor - tamburasiNa salašu su nam se pridružili i tamburaši HKPD „Matija Gubec" Tavankut, koji su nam navečer svirali nakon završetka disnotora „učisto" - uraditi posao u potpunosti, ne ostavlja se ništa za drugi dan.

Osim gore spomenutih osoba, disnotoru je nazočila i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, a posjetio nas je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat. Aktivno su sudjelovali i predsjednik Savjeta roditelja škole Tome Vojnić Mijatov kao i članovi školskog odbora Vesna Benčik i Vesna Harangozo.

Nikola Stantić 8.a

OŠ "Matija Gubec" Tavankut

disnotor - uzna


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima