"Divojački vašar" u Hrvatskom domu u Somboru

Objavljeno: 05.11.2016. Pregleda: 49

divojacki vasarHrvatsko-kulturno umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora organiziralo je u subotu, 29. listopada, Divojački vašar, a tema ove manifestacije bila je prikaz i razgovor o modnim detaljima u odijevanju djevojaka nekada i danas. Djevojke i djeca odjevena u tradicijsko ruho prikazala su i različite vrste torbi i obuće koje su se nosile u različitim razdobljima i prigodama. „Ove godine odlučili smo se za modne detalje koji su uvijek prisutni u odijevanju, ali se o njima malo govori. Akcent smo stavili na tašnice, torbe, kotarice, cipele, papuče. Divojački vašar nekada se održavao uoči Svetog Franje. Bila je to prva igranka poslije žetve i drugih velikih poslova u poljoprivredi“, kaže jedna od organizatorica Divojačkog vašara Vesna Čuvardić.

„Modni detalji su prisutni oduvijek, ali veći značaj dobivaju početkom XX. stoljeća. Koliko je tih modnih detalja bilo i kakvi su bili u tradicijskom odijevanju ovisilo je o materijalnim mogućnostima obitelji. Oni imućniji su kroz nakit, tkanine s više ili manje zlatnih niti, torbice, remenove, rukavice pokazivali svoj financijski status“, kaže dipl. ing. dizajna za tekstil i odjeću Ana Panjković Ilić.

U ulozi manekenki članice folklorne sekcije HKUD-a Vladimir Nazor prikazale su kakve su se u različitim prigodama nosile torbe i obuća. Ženska obuća se nekada nije razlikovala od muške, a prva ženska obuća koju su nosile Bunjevke bila je šuša, koja se nije nosila vani, a čiji je gornji dio bio od sukna, a donji od kože. Kasnije su došle papuče, s gornjim dijelom od svile ukrašene zlatnim vezom, pa cipele s potpeticama. Čarape su se najprije plele ručno, a kasnije su ih zamijenile one proizvedene u tvornici. Bunjevka nikada nije nosila niti čizme, niti opanke, a obuću su činile cipele, papuče svakidašnje i svečane. Cipele su se nosile zimi, a pravile su se od valjane vune i potšivale jakim đonom. Papuče su bile zanatske izrade, za svaki dan od crne kože, a svečane od svile i somota, zlatom izvezene, na petu. Starije žene nosile su crne papuče, s diskretnim ukrasima. Zimi su se nosile papuče s drvenim đonom – cokule.

Čarape su bile vunene, duge ili kraće kao sokne. Kasnije su ih zamijenile kupovne pamučne čarape u crnoj ili drap boji, pa i svilene čarape. Te čarape je iznad koljena pridržavala guma – štrupandla. Važan dodatak uz odjeću kod Bunjevaka su bile i torbe, taške, cekeri i kotarice.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima