„Djeca u Dužijanci“ 2018

Objavljeno: 12.07.2018. Pregleda: 30

djeca u duzijanciU subotu i nedjelju, 16. i 17. lipnja, održana je jedanaesti put manifestacija Djeca u Dužijanci. Djeca su na svoj način zahvalila Bogu za žetvu, za kruh svagdašnji, a ujedno se i dobro zabavila.

Risarske igre bez granica

Gradski trg u Subotici u subotu je bio ispunjen djecom. U poslijepodnevnim satima održane su risarske igre bez granica. Bio je to edukativno-zabavni program namijenjen djeci, u kojem je sudjelovalo šest osnovnih škola: Matko Vuković, Ivan Milutinović, Sveti Sava, Jovan Jovanović Zmaj, Đuro Salaj iz Subotice i Matija Gubec iz Tavankuta. Baš kao i prošle godine, pobjedu je odnijela ekipa Osnovne škole Matija Gubec i priskrbila svojoj školi novo računalo. Drugo mjesto zauzele su škole Ivan Milutinović i Matko Vuković, treće mjesto pripalo je školama Sveti Sava i Jovan Jovanović Zmaj, dok je četvrto mjesto zauzela škola Đuro Salaj. Program je otvorila članica Gradskog vijeća zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić, a u ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik OO Djeca u Dužijanci Denis Lipozenčić. Po njegovim riječima, tijekom ova dva dana u manifestaciji Djeca u Dužijanci, čiji je organizator bio Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, sudjelovalo je oko 500 djece. Dojmovi su pozitivni, a već ima škola koje su se prijavile za sljedeću godinu.
Svakoj igri prethodio je kviz znanja, te su djeca imala prilike i na ovaj način prikupiti potrebne bodove. Natjecatelji su imali zadatak obući risara i risarušu, pripremiti risarski ručak, složiti slagalicu na temu risarskog alata, prenijeti vodu u lončiću, gađati praćkom i za kraj od tijesta napraviti lakumiće. Koliko su igre djeci bile zanimljive govori podatak da su djeca, unatoč kiši, tražila da se nastavi s natjecanjem. Između kviza znanja i spretnosti u igrama nazočni su imali priliku vidjeti i nekoliko folklornih točaka koje su također izvela djeca i to članovi HKC-a Bunjevačko kolo, ogranak iz Žednika, HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, AD-a Gusle iz Kikinde i domaćini HKC Bunjevačko kolo Subotica. Zbog kiše je izostao nastup OKUD-a Mladost iz Subotice. Posjetitelji su imali priliku uključiti se u likovnu, slamarsku i decupaz radionicu, te jahati ponija.

Predstavljanje bandaša i bandašice

Istu večer na trgu u Subotici predstavljene su i centralne ličnosti dječje Dužijance – mali bandaš Marijan Rukavina i mala bandašica Kristina Šarčević. Njih je predstavio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. On je u svom govoru podsjetio nazočne kako se ris nekada radio i tko su bili risari, te tko su bandaš i bandašica.
„Mladić koji je bio vješt kosac, koji je predvodio risarsku skupinu zvao se bandaš, a djevojka koja ga je mogla pratiti, skupljati pokošeno žito i u snoplje ga vezati, zvala se bandašica. Oni su bili prvi u žetvi, ali i na slavlju poslije žetve, kada su u domaćinovoj kući slavili dužijancu. Spomen na to živi i danas. Kada veliki slave Dužijancu, djeca ostaju u sjeni. Zato se priređuje zahvala za žetvu dužijanca, u kojoj glavnu riječ vode djeca. I mi imamo risaruše i risare, i mi imamo bandašicu i bandaša“, rekao je mons. Beretić.

Zahvala Bogu

U nedjelju djeca su svetom misom u subotičkoj katedrali svete Terezije Avilske zahvalila Bogu za žetvu i kruh. Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik mons. Beretić uz koncelebraciju mons. dr. Andrije Anišića, a centralne ličnosti su bili mali bandaš Marijan i mala bandašica Kristina. Njima su se pridružili i prijatelji, seoski mali bandaši i bandašice, čije će dužijance tek biti održane, kao i djeca koja su se obukla u svečanu bunjevačku narodnu nošnju. Nakon misnog slavlja slijedila je procesija oko crkve, veliko kolo ispred katedrale, te zajednički ručak za svu djecu koja su sudjelovala ovoga dana.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima