Dodijeljene 73 jednokratne pomoći za studente koji studiraju u Srbiji

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 76

Sedamsedet i troje studenata koji studiraju u Srbiji, a pripadnici su hrvatske zajednice, dobilo je jednokratnu pomoć – božićnicu Hrvatskog prosvjetnog društva Bela Gabrić iz Subotice. Ovu vrstu potpore dobilo je 73 studenata iz čak 25 mjesta u Srbiji, od Subotice do Niša. Visine stipendija iznose od 3.000 do 10.000 dinara, a rangirane su u ovisnosti od toga jesu li se podnositelji školovali na hrvatskom jeziku (osnovna, srednja škola ili oba) kao i od njihova angažmana u hrvatskoj zajednici.
Udruga Bela Gabrić sredstva za stipendije osigurala je na natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i uz pomoć donacija NIU Hrvatska riječ, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Sve jača potpora

Svečanost potpisivanja ugovora za stipendije održana je krajem prošle godine u Hrvatskom domu – Matici u Subotici. Studentima su se ovom prilikom obratile predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević i predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal, a potpisivanju ugovora nazočile su i dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Nevenka Tumbas i v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja.
Kako je istaknuto, studenti sad već znaju da za Uskrs i Božić mogu očekivati ovu vrstu potpore. Potpora nije velika ali se ovime, kako je naglašeno, pokazuje da zajednica misli i brine o svojim mladima. HNV godinama pomaže studente hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Hrvatskoj, a s umrežavanjem i potporom studentima u Srbiji započelo se prije dvije godine. U tom kontekstu, kao veoma značajna vijest, na svečanosti potpisivanja ugovora naglašeno je da je Hrvatska nedavno osigurala i 150 stipendija za pripadnike hrvatskoga naroda koji studiraju u Srbiji (godišnjeg ukupnog iznosa od po 1.500 eura). Rezultat je to, kako se dodaje, inicijative i ustrajnog zagovaranja HNV-a i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Financijski i emotivni značaj

Predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal kaže kako ta udruga okuplja prosvjetne djelatnike, a jedan od ciljeva im je da pomognu učenicima, studentima, obiteljima pripadnika hrvatske zajednice.
‚‚Na tragu toga napisali smo projekt ‘Potpora mladima, učenicima i studentima pripadnicama hrvatske zajednice u Republici Srbiji’. Kroz taj projekt sufinanciramo mjesečne karte učenicima srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i osigurali smo 460.000 dinara kao jednokratnu materijalnu potporu za studente koji su pripadnici zajednice i studiraju u Srbiji. Dio sredstava osigurali su Hrvatsko nacionalno vijeće, ZKVH i NIU Hrvatska riječ te smo sav novac stavili praktično u jednu kasu i zajednički proveli ovaj projekt da što više studenata dobije potporu", kaže Uršal.
Studenti ističu zadovoljstvo jednokratnim stipendijama, ali i činjenicom da se unutar hrvatske zajednice, kako kažu, misli na njih.
Jedna od njih je Ana Marija Vukić iz Zemuna, studentica informacijskih tehnologija na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu. ‚‚Studentica sam četvrte godine na ‘budžetu’ i dobila sam jednokratnu pomoć. Prvo, pomoć je emotivnog značaja jer su se sjetili nas mladih, a na mladima ostaje svijet. Drugo, činjenica da nas se naša matična država sjetila za mene je fantastična, nebitna je količina novca".
Studentica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, na smjeru medicinska rehabilitacija, Katarina Vojnić Tunić iz Subotice kaže kako joj je drago što se hrvatska zajednica sjetila studenata koji se školuju u Srbiji.
‚‚Mislim kako je ovo lijepa gesta koja pokazuje da brinu. Nama studentima svaki vid pomoći dobro dođe, pa tako i ova potpora. Posebno nam je to potrebno sada oko blagdana, a mislim da je ova pomoć bitnija kao znak podrške", kaže ona.
Matija Šeremet iz Šida student je Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer softversko inženjerstvo.
‚‚Drago mi je što su se vodstvo i predstavnici hrvatske zajednice sjetili nas koji studiramo ovdje u Srbiji. Čuli smo sada da nas studenata iz hrvatske zajednice ima svugdje, od Niša pa do Subotice, mislim da je ovo lijepa gesta, sigurno će svakom značiti ova pomoć", kaže Šeremet.
Za studente koji žive ili studiraju u Novom Sadu ili su s područja Srijema potpisivanje ugovora organizirano je u Spomen domu bana Jelačića u Petrovaradinu. Studente i prisutne pozdravili su ovom prigodom upravitelj fondacije Spomen dom bana Josipa Jelačića Darko Polić te vijećnik HNV-a Mirko Turšić.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima