Dodijeljena oprema hrvatskim udrugama

Objavljeno: 10.10.2022. Pregleda: 45

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća upriličena je 23. rujna 2022. godine svečana dodjela tehničke opreme hrvatskim kulturnim udrugama iz Srbije. Opremu su preko projektnih programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurali Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-Fond i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz podršku HNV-a i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tehnička oprema uručena je predstavnicima 40 hrvatskih kulturnih udruga.
„Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika HNV-a, ZKVH i Fondacije Cro-Fond je u najvećoj mjeri uvažilo želje udruga koje su iznijete u anketi koja je prethodila odluci. Ovim projektom ZKVH je osigurao 7 laptop računala i 13 štampača, a kroz dva projekta Fondacije Cro-Fond osigurano je 19 laptop računala, 12 štampača-skenera, 9 projektora i platna, 2 bluetooth zvučnika i jedan prenosivi disk. Zbog zahtjeva projekta neke udruge će dobiti tehničku opremu od projekata ZKVH, netko od projekata Fondacije, a netko od obje ustanove“, rekao je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin prije dodjele tehničke opreme predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga i naglasio kako za organiziranje ovih natječaja najviše zasluga ima narodni zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov i njegov dogovor s ministricom za regionalni razvoj i fondove Europske unije Natašom Tramišak i s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom.

Visoko postavljeni cilj

„Sve je ovo učinjeno radi hrvatskih kulturnih udruga. Vas, koji svakodnevno činite da se baština nasljeđuje, a kulturno stvaralaštvo potiče. Jedna od naših misija je da prilježno i posvećeno takvom vašem radu osiguravamo materijalne, financijske, a u ovom slučaju tehničke pretpostavke kako bi funkcioniranje ovdašnjih hrvatskih kulturnih udruga bilo još bolje. Ovo vodstvo hrvatske zajednice je 2020. godine također osiguralo sredstva da bi se pribavila tehnička pomagala u obrazovanju na hrvatskom jeziku u iznosu od 18.000 eura, a ove godine smo bili u mogućnosti planski djelovati za dobro zajednice i u projektima u području kulture u svezi tehničkih pretpostavki, kako bi naše udruge kulture još kvalitetnije mogle raditi“, rekao je Tomislav Žigmanov.

Prilikom ove svečane dodjele tehničkih sredstva kulturnim udrugima nazočnima se obratila i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. „Na početku mandata Odbor HNV-a za kulturu obišao je hrvatske udruge koje djeluju na području Vojvodine nakon čega smo napravili analizu njihovih potreba. U najvećem broju slučajeva potrebe su se odnosile na tehničku opremu, prostor i povezivanje s partnerskim udrugama u Hrvatskoj. Dio tih potreba uspjeli smo osigurati iako je to, zaista, minimum koji bi udruge trebale imati kako bi mogle djelovati u svojim mjestima. Nastojimo ovakvim podrškama osigurati neophodne uvjete, a preostaje i dalje snažiti vodstvo udruga da nastave animirati članove, stvarati i promovirati dobrovoljno uključivanje u život zajednice – to je ono što nas ispunjava i čini da se osjećamo kao koristan član zajednice i njezin dio“, rekla je Jasna Vojnić i naglasila kako je sada prioritet ovdašnje hrvatske zajednice popis stanovništva koji slijedi i izbori za HNV.

Nazočne je pozdravila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan.

Laptopi i štampači-skeneri, projektori

Nakon dodjele tehničke opreme razgovarali smo s pojedinim predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga. Anita Naglić, predsjednica HKPD-a Tomislav iz Golubinaca: „Naša udruga je primila donaciju, laptop računalo i štampač-skener, što nam je iznimno važno s obzirom na naše projekte. Ova donacija će sigurno pridonijeti pisanju više projekata, apliciranju u raznim programima, što je za funkcioniranje udruga iznimno važno, jer bez financijskih sredstava teško koja udruga danas može opstati i funkcionirati. A što se tiče same naše udruge, okosnica je tamburaški sastav, ali ništa manje, čak možda i važnije, to su golubinačke Mačkare, koje su iz godinu u godinu sve opsežnije i ta manifestacija zahtijeva sve veću organizaciju, pa će nam tehnička sredstva i u tom slučaju pomoći. Mislim da je ovo iznimno važan projekt koji je HNV u suradnji sa ZKVH-om i Cro-Fondom uradio, svima nama u udrugama ovo puno znači“.

Petar Dujić, predsjednik Društva hrvatske mladeži Zemun: „Naše društvo ima računalo i štampač, a bilo nam je potrebno projektorsko platno kako bismo mladima i na taj način mogli prezentirati naše aktivnosti tijekom raznih programa, manifestacija. Danas smo dobili projektor i projektno platno. Naše društvo postoji od 2007. godine, okupljamo mlade Hrvate iz Zemuna, kao i mlade Hrvate koji dolaze studirati u Beograd i Zemun. Imamo nekoliko manifestacija koje održavamo svake godine, Dan državnosti Hrvatske, za to pripremamo bogat kulturni program, također organiziramo gostovanja pjevačkih zborova, a aktivna je i sportska sekcija gdje se mladi okupljaju barem jedanput tjedno. Trudimo se mlade što više privući našim programima i ponuditi im kvalitetan sadržaj. Društvo sada broji 109 članova, a aktivnih je dvadesetak. Imamo prostorije za rad društva u sklopu rimokatoličke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu“.

Alojzije Firanj, član HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora i urednik glasila ovog društva Miroljub: „Dobili smo projektor i platno, to nam je i potrebno; organiziramo i književne večeri, razne priredbe i tehničkim sredstvima lakše ćemo predstaviti i prikazati programe zainteresiranima. Naše društvo ima oko 300 članova, aktivni sudjeluju u radu sekcija, a ostali dolaze na naše programe“.

Darko Polić, upravitelj Zaklade spomen doma bana Jelačića, Petrovaradin:
„Javili smo se na anketu HNV-a za tehničku opremu koja nam je vrlo važna, jer mi krećemo od početka, spomen dom je još uvijek u procesu obnove. Materijal za obnovu je poskupio, ali potpora je stigla, a i ove donacije su nam važne. Dobili smo laptop i štampač, osnivač naše institucije spomen doma je HNV i ovo pokazuje kako imamo pažnju od našeg osnivača. S Lokalnom akcijskom udrugom Lag-a Bosutski niz iz Hrvatske, koji su naši vodeći partneri u određenim projektima, osigurali smo putem natječaja sredstva za uredski namještaj, stolice, opremanje prostora. Kada se završi fizička obnova spomen doma zajedno s ovom donacijom tehničke opreme, bit ćemo opremljeni da započnemo svoj rad. Obećano nam je da će radovi biti završeni do kraja ove godine. Sada rješavamo i grijanje, radovi su u tijeku, nadam se da će spomen dom profunkcionirati od sljedeće godine“.

Vojislav Temunović, dopredsjednik Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice: „Aplicirali smo na štampač i laptop, to smo i dobili, tako da u našoj udruzi od sada možemo imati našu notnu arhivu koju smo već skenirali i koja je u elektroničkoj formi. Od sada ćemo imati mogućnost tiskati potreban notni materijal za rad naše udruge, dakle da materijaliziramo te note i da nam bude lakše raditi. Ovo jest značajno, jer sada ne moramo na drugim natječajima tražiti ovu tehničku opremu. Naša udruga varira u broju članstva, sada imamo oko 60-70 članova. Postoji odljev mladih poslije završene srednje škole, dosta njih ode studirati u razne gradove, ali stalno se u rad naše udruge uključuju mlađi članovi“.

Izvor: Hrvatska riječ (Zvonko Sarić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima