Dodijeljena priznanja najboljim učenicima hrvatskih odjela

Objavljeno: 25.06.2015. Pregleda: 37

Nagradjivanje ucenika2015-5U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 18. lipnja 2015. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, održana je svečanost za najuspješnije učenike hrvatskih odjela. Dvorana kakva dolikuje ovom svečanom činu upotpunila je ugođaj na radost svih prisutnih. Dodjela priznanja najboljim učenicima na hrvatskom jeziku bila je u znaku obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ivana Antunovića, hrvatskog velikana, velikog preporoditelja i prosvjetitelja koji je i sam pomagao školovanje nadarene djece.

 

Osim učenika osnovnih i srednjih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, njihovih učitelja, nastavnika i profesora, ravnatelja škola, roditelja i rodbine, susretu su prisustvovali i dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Blaško Stantić, član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje, Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Jasminka Dulić, glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi. Svatko od njih je sudjelovao u svečanom činu dodjele knjiga za određenu razinu postignutog uspjeha.

Nagradjivanje ucenika2015-1Uspješni na republičkoj i međunarodnoj razini

Na samom početku dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, pozdravio je sve prisutne, posebice učenike, čestitavši im na postignutim rezultatima. Istodobno, zahvalio je svima što su upisali djecu na nastavu na hrvatskom jeziku čime jasno očituju pripadnost svome hrvatskom narodu. Broj i vrsta nagrada koje su učenici hrvatskih odjela protekle školske godine osvojili najbolja su potvrda da se obrazovanje na hrvatskom jeziku odvija na visokoj razini te da imamo dobre predavače i što je najvažnije – dobre učenike!

Nagradjivanje ucenika2015-2

 Uspješni na općinskim natjecanjima

Ines Bajić, učenica srednje Muzičke škole je uz pratnju komornog sastava Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama glazbeno obogatila program namijenjen najboljim učenicima dok je Donna Karan, kao najuspješnija recitatorica na hrvatskom jeziku kazivala stihove okupljenima. Ona se i ove godine plasirala na republičko natjecanje recitatora u Valjevu.

Nagradjivanje ucenika2015-6Kristina Matković, učenica generacije
Bilo bi nezahvalno isticati bilo koga od nagrađene djece jer je svačiji uspjeh vrijedan hvale i čestitke, ali moramo napomenuti da je nastava na hrvatskom jeziku i ove godine iznjedrila učenicu generacije. Kristina Matković iz OŠ Matko Vuković je tijekom svog osnovnoškolskog školovanja postigla brojne rezultate o kojima smo često pisali, a osmi razred je završila uspjehom 5,00, osvojivši i 2. mjesto na međunarodnom natjecanju klavirista, 2. mjesto na republičkom natjecanju iz klavira, 1. mjesto na ekipnom festivalu solfeđa, 2. mjesto na okružnom i 3. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog, te tako zaslužno postala učenica generacije.

Potom je uslijedila dodjela nagrada, točnije knjiga koje su osigurali Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ, Hrvatska čitaonica i Školska knjiga. Proslavili smo i stasanje još jedne generacije učenika koji su prateći nastavu na hrvatskom jeziku izašli iz gimnazijskih klupa i čak dvije generacije maturanata iz Politehničke škole. Našim maturantima zaželjeli smo puno uspjeha u daljnjem školovanju i životu.

Nagradjivanje ucenika2015-3
Uspješni na zonskoj i okružnoj razini

Nakon toga uslijedilo je čitanje čak oko 120 imena učenika osnovnih i srednjih škola koji su ili školsku godinu završili odličnim uspjehom 5,00 ili su osvojili neku nagradu na općinskoj, zonskoj, pokrajinskoj, republičkoj ili međunarodnoj razini, a mnogi od njih su imali i kombinaciju nekoliko ovih priznanja. Zaslužno osmijesi su bili osnovni ukras svih njih ali i njihovih roditelja, nastavnika i ravnatelja koji su bili s razlogom ponosni. Ako znamo da su djeca naša budućnost, a da je znanje bogatstvo, s pravom možemo na kraju zaključiti da je hrvatska zajednica bogata!

Nagradjivanje ucenika2015-4Skroz odlični učenici

Izvor: Hrvatska riječ (B. Ivanković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima