Dodjela nagrade „Ivan Antunović“ i proglašenje najljepše aranžiranih izloga

Objavljeno: 23.08.2012. Pregleda: 45

duzijanca2012_antunoviceva nagrada-mDvadesetu po redu nagradu „Ivan Antunović" (do 2008. godine „Antušova nagrada"), nagrađenima je na književnoj večeri koju je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" upriličio 9. kolovoza 2012. godine u HKC „Bunjevčako kolo", uručio tajnik Instituta mons. Marko Forgić, a obrazloženje istih dao mons. mr. Andrija Anišić.

U kategoriji pojedinaca, ove godine nagradu je dobila slamarka Jozefina Skenderović koja se slamarstvom počela baviti 1979. godine, a ove je godine otvorila i svoju prvu samostalnu izložbu „Krune od slame", koje je od 1994. godine izrađivala za seoske dužijance u Maloj Bosni i Tavankutu, a od 2007. godine izrađuje ih za središnju proslavu Dužijance u subotičkoj prvostolnici.

U kategoriji institucija, nagradu je ove godine dobio Vokalno-instrumentalni sastav „Ritam vjere" iz Subotice koji je s intenzivnijim radom započeo u studenom 2009. godine, a čine ga mladi iz raznih župa Subotičke biskupije. Do sada su nastupali na brojnim događajima, animirali su misna slavlja te ovogodišnju „Dječju Dužijancu". Na prošlogodišnjoj proslavi „Dan oca Gerarda" izveli su pjesmu „Čuvar duša", a ove godine nastupit će na Festivalu duhovnih pjesama „HosanaFest".

Treću nagradu, koja se od 1999. godine dodjeljuje brojnoj obitelji, dobila je obitelj Željka i Mire Pančić s njihovo četvero djece: Tomislavom, Davorom, Josipom i Anom.

Zahvaljujući na kraju u ime nagrađenih, Jozefina Skenderović je istaknula kako joj je misao vodilja tijekom nedavnoga otvorenja njezine izložbe bila knjiga „Dužijanca u srcu" mons. Stjepana Beretića. Ima nas puno koji Dužijancu nosimo u srcu, a Dužijance će sigurno biti dok nas ima puno kojima je ona u srcu, zaključila je Jozefina.

U ime prosudbenoga žirija koji je ove godine ocjenjivao aranžirane izloge u gradu na temu Dužijance, najljepša tri, od ukupno devet aranžiranih, proglasio je Alojzije Stantić. Treću nagradu osvojio je Petar Gaković iz Subotice, drugu nagradu Marija Bošnjak iz Male Bosne, a prvu Helena Štrbov iz Đurđina.

Tekst: Željka Zelić
Fotografije: Zvonik

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima