Donacija američkih Hrvata za očuvanje kulture Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 08.08.2022. Pregleda: 76

Vodstvo Hrvatskog doma iz Sacramenta iz Sjedinjenih Američkih Država odlučilo je donirati financijska sredstava, od 18. lipnja 2022., „hrvatskim kulturnim, vjerskim, nacionalnim i dobrotvornim organizacijama/ustanovama“ u svijetu. Tim povodom, tajnik Hrvatskog doma Nikola Bilandžić kontaktirao je ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova te mu priopćio da će prema toj odluci i Hrvati u Republici Srbiji, to jest Vojvodini, biti primatelji donacije u iznosu od 15 000 američkih dolara. Oni su takvo što, istaknuo je Bilandžić, zaslužili jer su „kroz riječ i pismu neizmjerno obogatili hrvatsku kulturnu baštinu“. Stoga je želja Hrvatskog doma iz Sacramenta da se taj novac uloži u „očuvanje kulturne baštine vojvođanskih Hrvata“.

Ista su novčana sredstva, prema odluci ravnatelja ZKVH-a, uplaćena na račun krovne institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji – te će u vremenu što slijedi, a nakon donošenja valjanih formalno-pravnih odluka, biti i utrošena u svrhu koju je odredio njihov donator.

„Puno nam znači ne samo materijalna pomoć naših Hrvata iz SAD-a, već i moralna blizina koja tim snažnije govori koliko je ona fizička udaljenost veća. Zahvalni smo na pomoći koja je udijeljena našoj zajednici, a želju naših donatora ćemo provesti u djelo te će novac biti utrošen u svrhu očuvanja kulturne baštine naše zajednice.“, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

„Radujem se, naravno, što su aktivnosti koje čini hrvatska zajednica u Vojvodini u području kulture prepoznate među Hrvatima čak i u SAD-u. Držim da je to najbolja potvrda i priznanje za rad brojnih djelatnika u očuvanju i razvoju hrvatske kulture u Vojvodini. Na dobivenim financijskim sredstvima smo im neizmjerno zahvalni, a bit će utrošena na one sadržaje koji će imati trajnu vrijednost za kulturu vojvođanskih Hrvata“., rekao je Žigmanov.

Izvor: www.hnv.org.rs

Naslovna fotografija: Hrvatski dom u Sacramentu

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima