Druženje u HKPD „Matija Gubec“ u Rumi u povodu blagdana Sveta Tri Kralja

Objavljeno: 29.01.2014. Pregleda: 34

Igranka Ruma kraljci2013-1-mPovodom blagdana Sveta Tri Kralja, u prostorijama HKPD-a „Matija Gubec“ u Rumi, 11. siječnja 2014. godine održana je tradicionalna igranka. Igranka povodom „kraljaca“ godinama unatrag predstavlja jednu od najposjećenijih igranki u organizaciji rumskog „Gupca“ i događaj koji poslovično okuplja najveći broj mladih, pa je tako bilo i ovoga puta. Osim članova i prijatelja udruge iz Rume, na igranci je bio i veliki broj gostiju iz Golubinaca, Srijemske Mitrovice, Zemuna i drugih mjesta.

Prije samog početka igranke prostorije udruge blagoslovio je rumski župnik Željko Tovilo. Kao gosti, nastupili su članovi tamburaškog sastava „Garavi“ iz Vođinaca u Hrvatskoj.

Blagdan Sveta Tri Kralja je među Hrvatima katolicima u Rumi prepoznatljiv i po običaju koji se već desetljećima njeguje kada se noć uoči blagdana neoženjeni mladići okupljaju i obilaze kuće vjernika pjesmom javljajući radosnu vijest rođenja Isusa Krista, a vjernici ih zauzvrat daruju vinom, hranom i novčanim prilozima. Nakon toga od prikupljene hrane, pića i novca prve iduće subote organizira se igranka.

Sama igranka jednako tako ima svoju simboliku tako što se otvara na taj način što se na sredini prostorije, oko bačve vina, okupljaju „kraljci“, potom se gase svjetla i „kraljci“ s pjesmom „Narodi nam se kralj nebeski“ otvaraju igranku. „Kraljci“ na igranci zauzimaju središnje mjesto, a upravo je i to jedan od razloga što se za ovu igranka među mladima u Rumi, a i šire, „traži mjesto više“.

Tekst: N. J.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima