Društvo za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata „Gibarac“

Objavljeno: 09.05.2018. Pregleda: 52

drustvo GibaracDruštvo za očuvanje šokačkih Hrvata Gibarac osnovano je 16. svibnja 2010. godine u cilju očuvanja tradicije šokačkih Hrvata u Srijemu, njegovanja nacionalnog i kulturnog identiteta, očuvanja narodnih običaja šokačkih Hrvata, sakupljanja i čuvanja izvornih narodnih rukotvorina, upoznavanja mladih s tradicijom, potom razvijanje suradnje s lokalnom zajednicom, Općinom Šid i udrugama s područja AP Vojvodine. Kao jedan od ciljeva Udruge istaknut je i doprinos turističkoj ponudi šidskoj općini kao mulitkulturalnoj sredini.

Osnivači ove udruge su Anica Pinterović, Zlatica Nikačević i Đura Martinović, predsjednik, koji je ovlašten i za zastupanje Udruge. Dugoročni plan ove udruge je i obnova župne kuće u Gibarcu, u svrhu korištenja Zavičajnog muzeja u kojima bi bili izloženi eksponati, rukotvorine, narodne nošnje i svi ostali autentični predmeti važni za povijest Gibarčana. Nedavno je pokrenuta fb stranica Udruge s osnovnom idejom očuvanja običaja, sjećanja i osjećanja pripadnosti. Ovu ideju Gibarčani i ljubitelji tog pitomog mjesta sa zadovoljstvom su prihvatili. Na fb stranici Gibarčani, oni koji su ratnih devedesetih napustili svoje selo, potom obitelji koje su tu ostale, kao i svi oni koji se sa sjetom sjećaju bezbrižnih dana u njemu, svakodnevno objavljuju stare fotografije i svoja sjećanja, podsjećajući sebe i druge na dane mladosti, ali i kulturne vrijednosti specifične samo za to selo.

Očuvanje uspomena

Prije ratnih devedesetih u Gibarcu je živjelo oko 92 posto Hrvata. Od 300 obitelji, koliko ih je živjelo nekada u Gibarcu, ostalo ih je samo nekoliko. Danas su oni raseljeni diljem svijeta i Hrvatske od Darde do Splita, od Vukovara do Poreča. U rodno mjesto okupe se za Svisvete i Dušni dan, posjete rodbinu, grobove svojih najmilijih i prisjete se lijepih vremena. Koliko vole svoj Gibarac, pokazuju na fb stranici, na kojoj redovito prikazuju stare fotografije svojih predaka i ljudi koji su ostavili pečat u njemu, ali i samo njemu svojstvenim običajima.
„Fb stranicu smo postavili kao cilj još prilikom osnutka udruge. Taj virtualni oblik komunikacije smo smatrali najpogodnijim i jedinim mogućim, na neki način, okupljanjem Gibarčana. Druga velika vrijednost fb stranice jest očuvanje uspomena, običaja, zajedničkih sjećanja, osjećanja pripadnost. U praksi se to pokazalo točnim“, ističe dopredsjednica udruge Zlatica Nikačević, dodajući:
„Naš dugoročni plan je obnova župne kuće i njenog korištenja u svrhu Zavičajnog muzeja. To smo započeli i zastali. Ono što mi je posebno drago jest da je naša crkva u Gibarcu sv. Ivanu Nepomuku obnovljena u čemu smo i mi kao udruga sudjelovali. Na obilježavanju njene 200. obljetnice, na našu veliku radost, u Gibarcu je zabilježeno najveće okupljanje njegovih nekadašnjih mještana“, kaže Nikačević.

Da zajedno širimo uspomene

Veliku zahvalnost za pokretanje fb stranice Udruge duguju Branislavi Petrović iz Gibarca koja i danas živi u njemu. Ona redovito postavlja fotografije i sjećanja na svoje rodno mjesto, a od Udruge joj je uručena i zahvalnica za njen trud i rad.
„Značaj postojanja fb stranice DOTŠH na kojoj Gibaračani objavljuju svoje fotografije, sjećanja i razne informacije je velik za sve Gibarčane i njegove prijatelje. Na prvom mjestu da se ne zaboravi prošlost, tradicija i običaji našeg sela i da današnje i buduće generacije saznaju odakle su njihovi korijeni“, kaže Branislava Petrović, ističući da je na ideju da formira grupu na fb stranici došla razmišljajuću koliko je njenoj majci i njoj drago kada ih posjete nekadašnji susjedi koji danas žive širom svijeta.
„Želja mi je da se što više Gibarčana svih generacija skupi u grupi i da tako širimo uspomene na naš Gibarac, ali i da stječemo nova poznanstva s mlađim generacijama koje nisu ovdje rođene. Poruka grupe Društva za očuvanje šokačkih Hrvata Gibarac je da se čuje i glas ponosnih šokačkih Gibarčana kako bi se sačuvali stoljećima stvarani običaji i tradicija“, navodi Petrović.
Osim fotografija iz prošlosti, dostupne su fotografije i sadašnjeg izgleda sela kako bi se onima koji su sada daleko, a kojima je Gibarac ostao u srcu, on barem na kratko približio.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima