Društvo umjesto instituta „Ivan Antunović“

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 53

Osnivanje Drustva IA2013-1U pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici 25. lipnja 2013. godine održana je izborna skupština Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Na izbornoj skupštini usvojene su izmjene i dopune Statuta, a promijenjen je i naziv te ustanove. Umjesto dosadašnjeg Katoličkog instituta, ta značajna ustanova Crkve u Hrvata Subotičke biskupije nosit će ubuduće ime Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Izbornu skupštinu pripremilo je radno predsjedništvo koje je imenovao biskup Ivan Pénzes. Radno predsjedništvo je radilo u sastavu: mons. Stjepan Beretić, dr. sc. Andrija Anišić i dr. sc. Josip Ivanović dok je tajničke poslove obavljao dr. sc. Ivica Ivanković Radak.

Osnivanje Drustva IA2013-2Na skupštini je izabrano novo predsjedništvo Društva koje čine: mons. Stjepan Beretić, predsjednik, dr. sc. Josip Ivanović, potpredsjednik, dr. sc. Ivica Ivanković Radak, tajnik te rizničar Lazar Cvijin. Također su izabrani pročelnici pojedinih odjela Društva. Društvo će umjesto dosadašnjih devet imati pet odjela. Na čelu Bunjevačko-šokačke knjižnice „Ivan Kujundžić“ bit će prof. Katarina Čeliković, Petar Skenderović rukovodit će Arhivskim odjelom „Lajčo Budanović“, Odjel za znanost, književnost i umjetnost „Josip Andrić“ vodit će master književnosti i engleskog jezika Kristijan Vekonj. Na čelu Etnografskog odjela „Blaško Rajić“ bit će prof. Jelena Piuković, a pročelnik Nakladničkog odjela „Ivan Evetović“ bit će dr. sc. Andrija Anišić. Za članove Vijeća Društva izabrani su Josip Štefković i dr. med. Marija Mandić. Službu nadzora Društva vršit će Franjo Ivanković, Ladislav Suknović i Ljubomir Mesaroš.

Iz Statuta
Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ (u daljnjem tekstu: Društvo), kao slijednica Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, udruga je vjernika katoličke vjeroispovijesti, osnovana radi očuvanja, istraživanja i unapređenja kulturne, povijesne i crkvene baštine Hrvata u Bačkoj, te promicanja kršćanskih vrijednosti glede aktualnih pitanja i događaja u društvu (Članak 1).
Na crkvenom području Društvo je mješovito i privatno vjerničko društvo s pravnom osobnošću, koje se ravna prema odredbama Zakonika kanonskog prava i ovoga Statuta.
Na građanskom području Društvo ima svojstvo pravne osobe i ravna se prema odredbama Zakona o udrugama („Službeni list RS“, br. 51/2009) i ovoga Statuta te se upisuje u odgovarajući registar propisan Zakonom (Članak 2).

Osnivanje Drustva IA2013-3Na kraju skupštine okupljenima se obratio biskup mons. dr. Ivan Pénzes koji je izrazio radost što će dosadašnji Institut nastaviti svoje djelovanje kao Katoličko društvo u sastavu Subotičke biskupije. Uz čestitke svim novoizabranim članovima vodstva Društva biskup je svima poželio puno uspjeha u budućem radu. On je također odobrio da Društvo ima svoje prostorije i djeluje u okviru pastoralnog centra „Augustinianum“, a svim nazočnim članovima Društva podijelio je svoj nadpastirski blagoslov.

Kao prvu aktivnost novoga vodstva Društva, predsjednik mons. Stjepan Beretić je najavio Književnu večer koja će biti održana 8. kolovoza 2013. godine, a na kojoj će Društvo obilježiti 125. obljetnicu smrti svog naslovnika, biskupa Ivana Antunovića. Tom prigodom bit će i promocija doktorskog rada Andrije Anišića, pod naslovom „Vjersko-moralna obnova braka i obitelji – model opstanka i naroda u djelima Ivana Antunovića“. Mons. Beretić je također pozvao sve članove Društva da se u listopadu pridruže studijskom putovanju u Mađarsku pod nazivom „Putovima biskupa Ivana Antunovića“.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima