Dužijanca 2014. – Otkazano Natjecanje risara, gostima samo dočaran nekadašnji „ris“

Objavljeno: 24.07.2014. Pregleda: 35

Risari2014-1Odluka Organizacijskog odbora „Dužijance 2014.“ da se ovogodišnje Natjecanje risara, koje se trebalo održati 12. srpnja 2014. godine u Tavankutu, otkaže, uslijedila je zbog velikih oborina u petak i prethodnih dana toga tjedna, koje su onemogućile da se na njivi, predviđenoj za kosidbu, izvrše sve potrebne pripreme, rekao je za Radio Suboticu predsjednik Organizacijskog odbora „Dužijanca 2014.“, Marinko Piuković.

Naime, kamioni i druga vozila koja su opskrbljivala i donosila potrebnu opremu toga dana, nisu mogli ući u njivu, šatori nisu mogli biti montirani, a ulazak posjetitelja na parcelu za košenje, gotovo da nije bio moguć. Risari – natjecatelji pod takvim uvjetima, osobito zbog blata u njivi, nikako ne bi mogli kositi te pokazati svoje umijeće.

Da dan Natjecanja risara ipak ne bi prošao bez kosidbe, neformalno oko 11 sati, neki od risara su pred stotinjak ljudi, među kojima su bili mještani, članovi tavankutske Vatrogasne čete kao i njihovi gosti, te sudionici Svjetskog kongresa slame koji se održavao u Tavankutu, na povišenom dijelu njive pored njive predviđene za košenje i natjecanje, revijalno napravili nekoliko otkosa i gostima dočarali nekadašnji „ris“.

„Toga jutra, dio Organizacijskog odbora je ipak izašao kako bi dočekali ljude do kojih nije doprla informacija o otkazivanju Natjecanja risara. Oni su bili ugošćeni u Domu umirovljenika u Tavankutu gdje im je poslužena hrana pripremljena za sve sudionike ove manifestacije. Oko 11 sati je neformalno održano revijalno košenje. Skupina risara je izašla na dio njive i pokazala gostima i mještanima Tavankuta nekoliko otkosa. To se dogodilo isključivo na inicijativu skupine iz Mađarske i naših risara.“

Prema riječima Marinka Piukovića, ovogodišnje Natjecanje risara planiralo se praktično dvije godine.

„Kada smo saznali da će Svjetski kongresa slame biti održan u Tavankutu, ideja je bila da se te dvije manifestacije spoje. Cijeli taj program i projekt, mještani su prihvatili s velikim oduševljenjem i željom da se to što bolje organizira. Naravno, kada to nije uspjelo tako kako je zamišljeno, ostaje samo žal za tim. Isto tako, i nama, kao Organizacijskom odboru ostaje veliko žaljenje za jednim tako velikim projektom i zbog toga što natjecanja risara nije prikazano sudionicima Svjetskog kongresa slame.“

Risari2014-2

Piuković je istaknuo da je Natjecanje risara prvi puta otkazano od 1991. godine, od kako je obnovljeno njegovo održavanje. Događalo se da je kiša pala u noći prije natjecanja ili ujutro na dan događaja, ali se tada sačekao prestanak oborina i manifestacija je nastavljena.

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i Organizacijski odbor „Dužijanca 2014.“ izražavaju veliku žalost što se Natjecanje risara nije održalo te dodaju kako će ostale manifestacije naznačene u programu ovogodišnje Dužijance biti održane prema rasporedu.

Tekst: Ivana Petrekanić Sič
Fotografije:

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima