Dužijanca u Maloj Bosni i žetvene svečanosti u Beregu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 45

Duzijanca Mala Bosna2014-1-mZa kruh svagdanji zahvalili su i vjernici u Maloj Bosni 27. srpnja 2014. godine, kada je u ovome mjestu proslavljena Dužijanca. Predvoditelji ovogodišnje Dužijance u Maloj Bosni, bandaš Mario Matković i bandašica Ivona Francišković, te mali bandaš Goran Antunović i mala bandašica Darija Nađheđeši, na oltar su prinijeli kruh od novog brašna, kao i ovogodišnju krunu Dužijance u Maloj Bosni, sliku od slame koju je izradila Kata Skenderović, a koja simbolizira Euharistiju.

Misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je mons. mr. Marijan Dej, bački dekan i župnik iz Selenče, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Dragana Muharema. Mnoštvo vjernika došlo je zahvaliti Bogu za ovogodišnji rod, ali i sve primljene milosti.

U prigodnoj propovijedi između ostalog mons. Dej je rekao: „Kada gledamo kakav mi imamo danas odnos prema kruhu, onda možemo primijetiti da ljudi više ne cijene kruh, kao što je to bilo nekada. Živimo u vremenima kada kruh za nas ne znači ono što bi trebao značiti. Ne bismo imali život, bez kruha ne možemo ništa. U Crkvi, za nas kruh znači prisutnost Isusa među nama. Kruh koji blagujemo ima život vječni. Nismo došli danas samo da pokažemo svoje nošnje, da donesemo ono što je pripremljeno, a prekrasno je. Došli smo blagovati nebeski kruh, slušati riječ Božju i prepoznati Isusa u Euharistiji koju ćemo slaviti.“

Duzijanca Mala Bosna2014-2-mPjevanje pod misnim slavljem predvodio je župni zbor, a vlč. Muharem zahvalio je svima koji su podnijeli teret pripreme ovogodišnje Dužijance, te je naglasio kako je tijekom rada prije svega bilo prisutno zajedništvo koje je itekako potrebno za jednu župnu zajednicu.

Bandašicinom kolu, koje je prekinula kiša i nevrijeme, prethodila je akademija, svečane pjevane vespere, te koncert za orgulje i hornu. U kolu, koje je kratko trajalo, nazočne je zabavljao tamburaški sastav „Con Brio“, dok su u programu akademije sudjelovali Mješoviti katedralni zbor „Albe Vidaković“, zbor „Collegium musicum catholicum“, te župni zbor. Za orguljama je bio Miroslav Stantić, katedralni orguljaš i zborovođa, dok je na horni svirao Bela Anišić, student glazbene akademije u Novom Sadu. (Ž. V.)

Žetvene svečanosti i u Beregu
Bereške žetvene svečanosti, kojima je na simboličan način obilježen završetak ovogodišnje žetve, održane su 27. srpnja 2014. godine, u Beregu. Zahvalilo se Bogu na novom žitu na misi u crkvi Svetog Mihovila. Gost ovogodišnjih žetvenih svečanosti bila je muška pjevačka skupina iz mjesta Retkovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Gosti su prisustvovali svetoj misi, a nakon toga predstavili su dio svog programa.

Stari bereški običaj zahvale za uspješno obavljenu žetvu i za novo žito počeo se u seoskoj crkvi obilježavati od 1999. godine. Organizatori Bereških žetvenih svečanosti su Udruga Hrvata „Ante Jakšić“ koja djeluje pri župi Svetog Mihovila u Beregu i HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega. (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima