„Dužijanca malenih" 2021. godine

Objavljeno: 20.07.2021. Pregleda: 48

mala duzijancaDjeca obučena u bunjevačku narodnu nošnju, a predvođena malim bandašom Davorom Dulićem i malom bandašicom Marijom Kujundžić, na blagdan sv. Antuna, 13. lipnja 2021. godine, zahvalila su Gospodinu za kruh svagdanji, za njive naše prostrane ravnice. Misno slavlje Dužijance malenih predvodio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić uz suslavlje predsjednika UBH-a Dužijanca i župnika župe sv. Roka iz Subotice mons. dr. Andrije Anišića te đakona Ferenca Sótanyija. 

U prigodnoj homiliji mons. Beretić je među ostalim rekao: „Draga djeco, lijepo je rasti. Rast malenih se vidi i po tom što više ne mogu obući neko svoje lijepo odijelo. Kaže Isus, kad čovjek baci sjeme u zemlju, spavao on ili bdio, i noću i danju sjeme klija i raste, ni samo ne zna kako. Zemlja sama od sebe donosi plod. Najprije stabljiku, pa klas i napokon puno zrnja unutar klasa. Od posijanog jednog zrna pšenice u klasu će se pojaviti puno zrna. Danas smo i zato ovdje da Bogu kažemo hvala za čudo maloga zrna i za čudo maloga djeteta, koje raste i raste, sve dok ne odraste. Isus govori o najsitnijem sjemenu, pa kaže kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svog sjemenja na zemlji jednom posijano naraste i postane veće od sveg povrća, pa potjera velike grane da se pod njim gnijezde ptice nebeske. To je ono što molimo za našu djecu. Da odrastu, da budu sve bolji i bolji, veseliji, da oni odgoje svoje dječake i djevojčice koji će biti još bolji i još veseliji". 
Mons. Beretić je također djecu potaknuo da čuvaju svoju skromnost i da će im u tome pomoći sv. Antun te im preporučio dva pravila za bolji život: „Ne krivi druge za svoje pogreške i ne ispravljaj tuđe". 
Uz katedralnog bandaša i bandašicu na oltaru su bili i mali bandaši i bandašice okolnih mjesta, koji će tek imati Dužijancu u svome mjestu. 
Djeca su tijekom svete mise aktivno sudjelovala čitajući Božju riječ, molitvu vjernika i prinoseći darove, a ujedno su zahvalila i za kraj školske godine. Nakon himna Tebe Boga hvalimo, uslijedila je procesija s Presvetim Oltarski Sakramentom oko crkve i svečani blagoslov. 
Zajednička fotografija svih sudionika Dužijance malenih prvi puta je napravljena kraj spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, a djeca su se potom na platou ispred katedrale uhvatila za ruke i odigrala bunjevačko kolo. U dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo bandaš i bandašica su predsjedniku Lazaru Cvijinu uručili blagoslovljen kruh, a druženje su djeca nastavila uz zajednički objed. 
Dužijanca malenih je manifestacija novijeg datuma, te je ove godine održana četrnaesti puta, a na ovaj način organizator - HKC Bunjevačko kolo, želi djecu učiti običajima ovdašnjih Hrvata-Bunjevaca. Budući da Dužijanca malenih ima dva dijela, organizatori najavljuju kako će drugi dio – dječje igre: kviz znanja i igre spretnosti na poligonu biti održane na jesen. 
Mali bandaš i bandašica, Davor i Marija koje smo u prošlom broju predstavili, su nam na kraju rekli kako su uživali u ovome danu, te da im je bilo jako lijepo i svečano, pa čak i bolje nego su očekivali. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 33. uskrsni koncert u Subotici
  • Dalmatinske večeri
  • Dalmatinske večeri - 2. dan
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Noć muzeja u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima