Dužijanca: natjecanje u pucanju bičevima

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 36

natjecanje u pucanju bicevima sl.2„Triba naučit zamanit. Bitan je dobar bič, s langovima, čapom i švigarom i onda kad zamaneš, povučeš i pukneš. Dok nisam uši malo isiko, dotle nisam naučio“, cijela je filozofija kako se puca bičem, priča nam Franjo Prćić iz Đurđina. On je kao mali čuvao svinje na strništu i pomoću biča ih je vodio i pazio na njih. Osim toga, bič je djeci kratio duge dane na strništu, jer im je bio jedini vid zabave; često su pucali i bez potrebe, a znali su čak gađati i male fazane njime, prisjeća se Prćić i dodaje da je preko Natjecanja u pucanju bičevima oživio sjećanja iz djetinjstva. Upravo iz ovoga razloga je Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca uvrstila događaj u program manifestacije Dužijanca, objašnjava jedan od organizatora i idejni tvorac Natjecanju u pucanju bičevima Ivan Piuković.

Događaj je organiziran u utorak, 18. srpnja 2017., treći puta u Đurđinu na ledini salaša Vlatka Vojnića. Tridesetak natjecatelja imalo je priliku odmjeriti znanje i tehniku u pucanju bičeva. U dječjoj kategoriji natjecanje u pucanju bicevima sl.3bič je najviše puta puknuo Davidu Šarčeviću iz Subotice, a među odraslima najbolji je bio Nenad Bilić iz Novog Žednika.

„Svake godine ima sve više natjecatelja, među njima i puno djece, a i sve kvalitetnije se puca“, kazao je Piuković.

Osim broja natjecatelja raste i interes za izradu novih bičeva. Piuković ističe da je samo na ovome događaju dobio tri narudžbe od roditelja zainteresirane djece za ovu, sada nesvakidašnju atrakciju. S obzirom na to da ih on pravi, ističe da je osnova za bič drvo, koža i konopac te da je najbitnije imati dobar švigar.

„Da se napravi dobar bič, osim drveta i konopca, potrebna je dobra koža, kako bi on dugo trajao. Najviše pažnje privlači švigar koji se prije izrađivao od konjskog repa, a sada, jer nema tako puno konja, radi se od kudjelje ili od umjetne manile“, govori Piuković i dodaje da će zbog pokazanog interesa djece za ovime sljedeće godine biti organizirane radionice za izradu biča, ali i pucanja.

Da je svijetla budućnost pred ovim događajem, govori veliki broj zainteresirane djece. Najmlađi sudionik, Filip Šarčević, ima samo pet godina, a kako se pucaju bičevi učio ga je djed Marinko. Kaže da nije teško ovo raditi i da mu bič ponekad i pukne. Inače, Filipov brat je bio najbolji u dječjoj kategoriji natjecanja ove godine, a osim njih dvojice bičem su pucali i njegov djed, tata i sestra, kao jedina predstavnica ženskog spola.

Mlad je i pobjednik ovogodišnjeg natjecanja. Bilić kaže da je sam učio pucati bičem te da je neizbježno da nekoliko puta bič opali i po ušima, prije nego što se nauči tehnika. On je zaljubljenik u konje pa se preko toga prije šest godina počeo zanimati i za bičeve, koje sam za sebe pravi.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima