Dužijanca u Bajmaku

Objavljeno: 27.07.2020. Pregleda: 53

bajmok duzijancaBajmak je selo nadomak Subotice u kojemu žive i bunjevački Hrvati, koji čuvajući svoju kulturnu baštinu, redovito slave Dužijancu kao manifestaciju zahvale Bogu za rod žita. Ove je godine Dužijanca u tom selu održana u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine. Misa zahvalnica, kao okosnica ovoga događaja, služena je u mjesnoj crkvi sv. Petra i Pavla, a misno je slavlje predvodio tavankutski župnik preč. Franjo Ivanković, uz koncelebraciju bajmačkoga župnika vlč. Zsolta Bendea.  

Po riječima preč. Ivankovića, čovjek zahvalnosti je onaj koji je prihvatio Božju riječ da u njegovu srcu rodi višestrukim plodom, a to je poruka Dužijance.

„Isus je posijao svoju riječ zato u naša srca da bi bogatstvom te riječi mi obogaćivali jedni druge. I naši stari su tako shvatili kako svako dobro dolazi odozgo i zato su znali iskazati i svoje veselje i svoju žalost u zajedništvu s drugima. Zato su se znali radovati kada je bila završena žetva, nakon dugoga isčekivanja i nakon velikih napora, izricali su svoju zahvalnost i Bogu i ljudima koji su u znoju svoga lica vršili žetvu“, kazao je preč. Franjo Ivanković.

Ovogodišnji bandaš i bandašica bajmačke Dužijance su Mario Gunić i Sanja Milanković, a mali bandaš i bandašica – Lena Crnković i Luka Tumbas. Odjeveni u bunjevačku nošnju, oni su na misu pristigli u „karucama“ prigodno ukrašenim klasovima žita, noseći „krunu“ žetvene svečanosti izrađenu u tehnici slame. Na žetvenoj svečanosti bilo je i druge djece i mladih odjevenih u nošnju.

Zbog mjera uvjetovanih koronavirus epidemijom, navečer u župi nije održana tradicionalna zabava vezana uz DužijancuBandašicino kolo.

Između ostalih, Dužijanci u Bajmaku nazočio je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.


Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima