Dužijanca u Maloj Bosni

Objavljeno: 21.08.2019. Pregleda: 33

duižijanca mala bosna 001Svečanim ulaskom u crkvu i blagoslovom ovogodišnjeg žita započela je proslava Dužijance u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. Ovogodišnji predvoditelji žetvenih svečanosti, bandaš Marinko Vidakovic Dokman i bandašica Snežana Lulic, prinijeli su na oltar kruh od ovogodišnjeg brašna kao i krunu Dužijance u Maloj Bosni. U tome su im pomogli mali bandaš Matej Vujkovic Lamicć i dvije male bandašice Dragana Juric i Ivana Tikvicki. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dražen Skenderovic uz braću svećenike mons. dr. Andriju Anišica, domaćina vlč. Dragana Muharema, te pomoć bogoslova Bogdana Rudinskog.

U prigodnoj homiliji vlč. Skenderović je istaknuo značaj zemlje za čovjeka, te je naglasio kako je zemlja dar od Boga i da Bog po plodnosti zemlje pokazuje svoju naklonost prema čovjeku. „Čovjek, iako je slika Božja i prvi među ostalim stvorenjima, nema nikakva prava nad zemljom. Vlasništvo nad njom nije njegova stečevina koju je radom zaradio, nego suprotno tome, čovjeku je zemlja dar, koji zahtijeva uzdarje.“

Na kraju misnoga slavlja, domaćin, vlč. Muharem je zahvalio svima i istaknuo kako je Dužijanca u Maloj Bosni zapravo počela čišćenjem žita, zajedništvom koje je okupljenima bilo na radost. Kako je rekao, to je prava Dužijanca, zahvala u zajedništvu.

Kruna ovogodišnje Dužijance u Maloj Bosni je slika od slame, koju je izradila slamarka Kata Skenderovic, a tema je zahvala za deset godina svećeništva tamošnjeg župnika vlč. Muharema. Na slici su simboli svećeničkog poziva: evanđelistar, štola, kalež, hostija... te slova ADSUM koja na latinskom znače „Evo me“, a to su riječi koje svećenik izgovara kod svećeničkog ređenja. Također, na slici se nalaze i godine 2009./19. koje predstavljaju

deset godina svećeništva. Za večernje sate planirano je tradicionalno bandašicino kolo,

no nakon nekoliko odigranih kola kiša je pokvarila planove. Slavlje Dužijance je uz ansambl Ruže nastavljeno u župnoj dvorani.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima