„Dužijanca“ u Maloj Bosni

Objavljeno: 17.08.2020. Pregleda: 41

duzijanca u mbUz poštivanje svih mjera zaštite od koronavirusa, u Maloj Bosni je u nedjelju, 26. srpnja 2020. godine, proslavljena Dužijanca, običaj zahvale Bogu za rod žetve. Misu zahvalnicu u mjesnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je preč. dr. Ivica Ivanković Radak, uz župnika Dragana Muharema i mons. Andriju Anišića. Ovogodišnji bandaš i bandašica su bili Kristijan Pelhe i Mirela Poljaković, a na misi su bili prisutni i bandaš i bandašica katedralne župe. Pjevao je župni zbor uz orguljašku pratnju župne kantorice Jelene Demšedi. 
Preč. dr. Ivica Ivanković Radak je u svojoj propovijedi podsjetio kako se ovogodišnja Dužijanca slavi u doba neizvjesnosti i iščekivanja nekog konačnog mirnijeg ishoda. 

„No, jednako tako, ovaj period nas je naučio mnogim stvarima koje smo zaboravili, osvijestilo nam je kako nisu sve naše navike i stvari koje čovjek posjeduje tako normalne da imamo pravo na njih, pa smo postali zahvalni i za ono osnovno. Naučili smo zapravo cijeniti ono bitno! Danas činimo to isto, Dužijanca je zahvala Bogu za dar žita i kruha, a iz toga proizlazi zahvala za rad, za kruh na stolu i za dostojan život i egzistenciju. Zato je dobro da jedne godine nema karuca, konja, narodnih nošnji, tamburaša, užne, bandašicinog kola…“, poručio je on.
Župa u Maloj Bosni je i u ovo vrijeme koronavirusa uspjela održati tradiciju Dužijance. Iduće godine, Dužijanca u ovom selu nadomak Subotice bit će u znaku 90. obljetnice mjesne crkve i 50. obljetnice posvete novog oltara. 

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima