„Dužijanca" u Žedniku, 2021. godine

Objavljeno: 03.08.2021. Pregleda: 50

žednička dužijancaPrva u nizu ovogodišnjih dužijanci u okolnim mjestima proslavljena je u nedjelju, 4. srpnja 2021. godine, u Žedniku. Svečana sveta misa započela je u 10 sati ulaznom procesijom sa svećenstvom, mladima u nošnji, kraljicama i žedničkim bandaškim parom, te bandašom i bandašicom iz Subotice, Đurđina i prvi puta iz Bajmaka. Glavni nositelji Dužijance bili su bandaš i bandašica Ivan Poljaković i Marijana Vojnić Hajduk i mali bandaš i bandašica Adrijan Sarić i Mia Nađ. 

Žedničke kraljice s čobanom su otpjevale kraljičku pjesmu pokojne Ane Milodanović U našem Žedniku, a zbor je s kantorom Nikolom Ostrogoncem pratio misno slavlje uz tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama. 
Ovogodišnja euharistijska zahvala za plodove žetve je dodatno dobila na važnosti i svečanosti, jer ju je predvodio fr. Saša Stjepan Bukvić OP dominikanac, koji je tom prigodom služio svoju mladu misu. Osim domaćina, vlč. Željka Šipeka, svećeničko zajedništvo su činili preč. Andrija Anišić, vlč. Miroslav Orčić, vlč. Dražen Dulić i vlč. Dragan Muharem. 
U svojoj nadahnutoj propovijedi dominikanac Saša Stjepan Bukvić je rekao da misna čitanja govore o značenju proroka, Božjeg čovjeka koji je poslan navijestiti Božju riječ ljudima. 
„Prorok nije bez časti do u svom zavičaju, među rodbinom i u svom domu. Isus svoju sudbinu veže uz proročki udes, a ono što je važno uočiti u tekstu Evanđelja je da Isusa nije prihvatila većina, kako se to obično misli, a odbacila tek nekolicina pokvarenih ljudi. Riječ je o posve suprotnom, o tome da je Isusa odbacila većina, a prihvatio ga i pošao za njim tek maleni broj. Isusa nisu odbacili stranci, nevjernici, ateisti, već njegovi, vjernici. Prezreli su ga jer im se učinilo da ga ne mogu pratiti, da je drukčiji. I danas je sveprisutna izopačena svijest o vlastitoj ispravnosti, ni danas proroci nisu prihvaćeni među svojima, jer vlada opća sablažnjivost zbog njihovog porijekla, jednostavnosti i iskrenosti. Pozvani smo u svom zavičaju biti navjestiteljima Evanđelja i ne dozvoliti da nas zbune svojim mentalitetom prosječnosti već je potrebno biti drukčiji, pa i po cijenu neprihvaćanja. Međutim, u želji da se bude drukčiji kriju se i dvije opasnosti. Jedna je strah od neuspjeha, da zato što smo drukčiji nećemo biti prihvaćeni. Druga opasnost je oholost koja nas priječi da Isusa vidimo onakvog kakav doista jest i da zato stvaramo svoju sliku Isusa. Uspijemo li nadvladati napasti straha i oholosti, moći ćemo nastaviti kršćansko svjedočenje usprkos svim protivštinama i pokazati da Bog i danas nastavlja govoriti i djelovati", zaključio je vlč. Bukvić.
Mladi u nošnji na oltar su za prikaz darova prinijeli klasje žita, križ, vodu, vino i hostiju, a svima u crkvi podijelili su klas žita, znak da su svi dionici radosti i plodova žetve.
Na kraju mise u čast mladomisnika Saše Bukvića Karolina Šarčević je recitirala pjesmu Kate Ivanković Mladomisnikove radosti, a crkva nakon toga zapjevala Tebe Boga hvalimo
Sliku za ovogodišnju Dužijancu s grbom biskupa Slavka, kao i perlice za bandaša, bandašicu i svećenike, napravila je Ruža Davčik, a perlice za sudionike u narodnim nošnjama i goste Đurđica Dulić.
Nekadašnji diplomirani geograf turizmolog Saša, s redovničkim imenom Stjepan, zaređen je za službu svećenika 29. lipnja u dominikanskoj crkvi Kraljice svete krunice na Borongaju u Zagrebu, a kao redovnik dominikanac bio je u Dubrovniku, Zagrebu, Zenici i Sarajevu gdje je i završio studij teologije. Rođen je u Subotici 1973. godine, a kako sam kaže, Bog ga je iz sigurnog, komfornog i ugodnog ambijenta uspio istjerati svojim pozivom da sve to ostavi i krene Božjim putem. Misnicu u kojoj je služio misu darovala mu je župna zajednica u Žedniku.
Dužijanca se u Žedniku završila tradicionalnim bandašicinim kolom kojemu je prethodio kulturni program u izvođenju plesača predizvođačke folklorne skupine HKC-a Bunjevačko kolo ispred Doma kulture.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima