Dvije nove knjige u nakladi udruge „Urbani Šokci“ iz Sombora

Objavljeno: 24.11.2020. Pregleda: 48

2 knjige sokacaU nakladi UG Urbani Šokci iz Sombora nedavno su objavljene dvije knjige: Monoštor u riječi, slici i pjesmi autorice Marije Šeremešić te zbornik radova s okrugloga stola O Šokcima je rič 2 koji je ove godine ipak izostao zbog epidemiološke situacije.

Turistički suvenir

Monoštor u riječi, slici i pjesmi treća je knjiga ove autorice iz serije o navedenom selu koja, po njezinim riječima, treba prikazati sadašnjost sela iz aspekta turističke ponude. Knjiga je tvrdo uvezena, a o njenom sadržaju najbolje svjedoče naslovi poglavlja: Bački Monoštor, Monoštorski rit – raj za lov i ribolov, Riznica tradicije, I staro i novo, Festivali i događanja, Udruženja, Stopama budućnosti, Iz starih vremena i Zanimljivosti iz starih novina.
„Smatramo da je knjiga pravi suvenir jer privlači ne samo tekstom nego i obiljem fotografija. U poglavlju Iz starih vremena sam objavila riječi 34 pjesme koje su u kavani Kod Adoša svirane od 50-ih do 80-ih godina, a i kasnije su se mogle čuti još na zabavama, balovima, svadbama. To su skoro sve dalmatinske pjesme, kasnije se masovnijim slušanjem Radio Beograda repertoar mijenjao. U knjizi su i Monoštorci koji su kroz uspjehe u svojoj struci i djela pronijeli ime svoga sela u zemlji, recimo Novom Sadu i Beogradu, i svijetu, Kanadi i Australiji. Kao i kod ranije dvije knjige, tu su tekstovi o Monoštoru iz tiska“, kaže Šeremešić.  

Bačke šokačke teme

Zbog epidemiološke situacije, za ovu godinu planirani okrugli stol O Šokcima je rič 2  nije mogao biti održan. Ipak, autori-sudionici su poslali svoje radove koji su sada objedinjeni u zborniku O Šokcima je rič 2. Tema je bila Šokci bačkog Podunavlja
„U zborniku je objavljeno 11 radova. Posebno nas veseli što ove godine imamo veliki broj radova autora iz Vojvodine – Sonje Periškić-Pejak, Anite Đipanov-Marijanović i Zdenke Mitić iz Monoštora, Ivana Andrašića iz Sonte, Stanke Čoban iz Bača, Josipa Dumendžića iz Bođana, kao i moja dva rada. Radujemo se redovitoj potpori autora iz Hrvatske koji su također pisali o bačkim Šokcima: dr. sc. Ljiljani Kolenić, koja je ujedno i recenzentica Zbornika, dr. sc. Emini Berbić-Kolar, Silviji Ćurak, Milici Lukić, Veri Blažević-Krezić i Anici Bilić“, kaže Šeremešić.
Kada je u pitanju njihova nakladnička djelatnost, Urbani Šokci rade i na knjizi recepata starih monoštorskih jela, na monoštorskoj ikavici. Kako kaže Šeremešić, planiraju ju objaviti već godinama, ali uvijek nešto zasmeta. Marija Šeremešić je bila stručna suradnica i scenaristica pojedinih nastupa članova KUDH-a Bodrog iz Monoštora na smotrama, a video zapise tih nastupa želi objediniti i objaviti u DVD formatu. 
„Stalni zadatak naše udruge je čuvanje uspomena na monoštorske značajne ličnosti. Za sljedeću godinu pripremamo istraživanje života svećenika Matiše Zvekanovića, kasnije biskupa, koji je dobar dio života proveo u Monoštoru i dosta pridonio duhovnoj kulturi Monoštoraca. Volje imamo, za sad i snage, ono što najviše nedostaje jesu financijska sredstva. Uglavnom sudjelujemo na svim natječajima, ali ne i svuda uspješno. Najveću potporu imamo od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Grada Sombora. Nadamo da će nas podržati i Hrvatsko nacionalno vijeće na svojem ovogodišnjem natječaju“, kaže na kraju razgovora Marija Šeremešić.

Izvor: Hrvatska riječ ( H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima