Žensko tradicijsko češljanje Hrvatica u regiji

Objavljeno: 05.06.2015. Pregleda: 34

Tradicijsko cesljanje2015-1Žensko tradicijsko češljanje i oglavlja Hrvatica u regiji naziv je trećeg po redu stručnog skupa koju je UG Tragovi Šokaca iz Bača priredila 30. svibnja 2015. godine, u Etno kući Didina kuća u Baču. Prikazana su tradicijska oglavlja mladih udanih žena predavanjem etnologinje Sonje Periškić, te praktičnog prikaza urađenog. Potom je prikazana revija na radionici i kulturno-umjetnički program. Osim domaćih udruga skupu su nazočili gosti iz Tuzle, Donje Bebrine, Bačkog Monoštora, Koška, Gajića, Šida, Baranjskog Petrovog Sela, Sonte, Topolja i Semeljaca. U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su: Ženska skupina UG Tragovi Šokaca Bač, Gradski zbor Neven Bač, KUD Mladost Bač i TS Za našu dušu Ravno Selo.

 

Skup se odvijao u lijepo uređenom šokačkom dvorištu Etno kuće. U dobro organiziranoj reviji, u prigodnim narodnim nošnjama nizale su se mlade žene. Svaka od njih imala je specifično oglavlje tek udane žene iz svog kraja. Osobita atrakcija na skupu bilo je oglavlje – brundžuk koji su izradile članice HKUPD-a Matoš iz Plavne.

Dobrom raspoloženju doprinijela su i djeca iz Plavne koja pohađaju nastavu Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture svojim likovnim radovima. Ovakva događanja djeluju uvijek poticajno i makar za jedno vrijeme, motiviraju ovdašnje Hrvate i podsjete ih na gotovo zaboravljene običaje i tradicijsku baštinu svoga kraja. Osim predsjednice Tragova Šokaca Stanke Čoban, mnogi nazočni na manifestaciji izrazili su lijepe dojmove i želju da se ova tradicija nastavi.

Projekt su pomogli općina Bač, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Pelajić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima