„Žensko tradicijsko češljanje Hrvatica u regiji“ u Baču

Objavljeno: 16.10.2014. Pregleda: 54

Tradicijsko cesljanje Bac2014-1„Žensko tradicijsko češljanje Hrvatica u regiji“ naziv je druge po redu manifestacije, koju je Udruga građana „Tragovi Šokaca“ iz Bača organizirala 4. listopada 2014. godine u Etno kući Didina kuća u Baču. Ove su godine praktično prikazane frizure i oglavlja snaša, odnosno mladenki iz Slavonije, Baranje, Bosne i Hercegovine, Srijema i bačkog Podunavlja. Predavanje o tradicijskim frizurama i praktični prikaz tradicijskog češljanja održala je mr. sc. Ljubica Gligorević, etnologinja iz Gradskog muzeja grada Vinkovaca, a u kulturno-umjetničkom programu sudjelovala je, kao gost, ženska pjevačka skupina KUD „Mladost“ iz Bača te domaća pjevačka skupina UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača.

Tradicijsko cesljanje Bac2014-2U lijepo uređenom šokačkom ambijentu dvorišta Etno kuće, program je otvorila predsjednica UG „Tragovi Šokaca“ Stanka Čoban, a publici su se obratile i Marija Šeremešić, predsjednica UG „Urbani Šokci“ iz Sombora i mr. sc. Ljubica Gligorević, etnologinja iz Vinkovaca. U reviji urađenih frizura i oglavlja, u prigodnim narodnim nošnjama, nizale su se Snežana Pupić i Vesna Sklenar iz Šida, Marija Živković iz KUD „Zora“ Donja Mahala (BiH), Anna Maria Bartulov iz HKUPD „Matoš“ Plavna, Silvija Rožić iz UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača, Ivana Banović iz udruge Društvo Breščana iz Breščana (BiH), Marina Blažević iz „Šokačke grane“ iz Osijeka te Dajana Polgar iz KUD „Seljačka sloga“ iz Gajića iz Belog Manastira, Hrvatska.

Tradicijsko cesljanje Bac2014-3Ovaj dio programa je vrlo umješno i duhovito vodila Marija Šeremešić iz Sombora uz stručno i temeljito pojašnjavanje frizura i narodnih nošnji mr. sc. Ljubice Gligorević. Tako je publika, koja nije bila u prevelikom broju, mogla doznati mnogo zanimljivih detalja o ovom području hrvatske tradicije s kojom je javnost još uvijek malo upoznata. Mr. sc. Ljubica Gligorević održala je govor u kome su mnogi slušatelji bili iznenađeni do sada gotovo nepoznatim detaljima iz povijesti hrvatske (šokačke) tradicije na ovim prostorima.

Bio je to iznimno poticajan kulturni događaj veoma značajan za hrvatsku zajednicu u Vojvodini, a pogotovo u Općini Bač. U ovoj općini, kao što je poznato, razvija se harmoničan i pozitivan suživot velikog broja nacionalnih zajednica te multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, što pretpostavlja siguran opstanak i budućnost svih nacionalnih zajednica u ovom kraju.

Tradicijsko cesljanje Bac2014-5Svoje dojmove o manifestaciji iznijela je u ime organizatora predsjednica udruge „Tragovi Šokaca“ Stanka Čoban: „Naša manifestacija 'Žensko tradicijsko češljanje' odvija se evo već po drugi put. Prošle smo godine imali češljanje cura, a ove godine imamo češljanje mladenki, snaša, onako kako idu na vjenčanje. Ovoga puta su nam potporu dali Hrvatsko nacionalno vijeće, Tajništvo za kulturu i javno informiranje i Veleposlanstvo RH u Beogradu. Ovogodišnji su nam gosti dvije udruge iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Hrvatske i dvije iz Vojvodine. Ova je manifestacija ustanovljena da bi se naše udruge što više zbližile, međutim neke se udruge iz bačkog Podunavlja ove godine nisu odazvale. Iskreno se nadam da će se sljedeće godine Bereg, Monoštor i Sonta odazvati i doći na ovu manifestaciju te prikazati svoje tradicijsko češljanje. Sljedeće godine će vjerojatno tema biti 'Češljanje mlade snaše – mlade udate žene'“.

Tradicijsko cesljanje Bac2014-4-mA mr. sc. Ljubica Gligorević je na svršetku manifestacije zaključila: „Od velikog je značaja što se ovdje u Bačkoj, u Baču, događa jedna manifestacija poput ove na kojoj smo ove subote bili nazočni, zahvaljujući udruzi „Tragovi Šokaca“ iz Bača. Velika je stvar u ovo naše suvremeno doba, vrijeme mobitela, računala, interneta i svih mogućih tehnoloških napredaka, držati do baštine općenito, a posebno do tradicijske baštine. Panonsko područje je iznimno bogato svim očitovanjima, kao dio Hrvatske, Bačke i Srijema i Vojvodine općenito. Tu smo susjedi jedni s drugima i treba podržavati na sve moguće načine sve te naše vrijednosti iz prošlosti, posebice pred mladima, te ih educirati kako bi i oni mogli biti nositelji baštine u budućnosti i prenositi to na generacije koje će slijediti njih. Upravo rekonstruirati frizure i oglavlja, posebice frizure koje su u svim našim mjestima specifične. U ovom slučaju frizure su tematizirane kao mladenačke, zapravo i s pokrivalima za glavu mladenki. To je zapravo jedna šira prezentacija, jer u cijeloj toj priči vidimo i djevojke, mladenke, odjevene u tradicijsko ruho svojega zavičaja. Njih educiramo da znaju sve o tome, koliko mi stariji kao prenositelji ili stručnjaci možemo pomoći i isto tako unosimo tu ljubav u njih. Prema tome, svaki oblik je dragocjen za ovo naše suvremeno vrijeme i treba ustrajati i udruzi u ovom slučaju učiniti jednu tako veliku stvar za budućnost, za kulturu, u ovom slučaju u Bačkoj.“

Tradicijsko cesljanje Bac2014-7

Ovaj kulturni događaj bio je dobro osmišljen i organiziran, ali je ostalo upitno što jedan broj udruga iz bačkog Podunavlja nije sudjelovao u programu te je ostala jedna praznina i nedorečenost ovoga plemenitog pothvata. Ova manifestacija u svakom slučaju prelazi uske okvire i zaslužuje mnogo veću pozornost, jer je u mnogim segmentima međunarodna, te je zasigurno treba predstaviti široj javnosti kao doprinos hrvatske zajednice općoj kulturi sredine u kojoj se ona odvija.

Tekst: Zvonimir Pelajić
Fotografije: Hrvatska riječ i Nebojša Mudrinski

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima