„Eseji“ Lazara Franciškovića predstavljeni u Subotici

Objavljeno: 12.10.2012. Pregleda: 43

eseji2012U subotičkoj Gradskoj knjižnici 27. rujna 2012. godine predstavljena najnovija knjiga subotičkog književnika Lazara Franciškovića naslovljena „Eseji". Objavljena nedavno u nakladi NIU „Hrvatska riječ" iz Subotice, knjiga se sastoji od četrnaest tekstualnih cjelina: „Salaš..., „Zemlja", „Zvona...", „Romor klasova", „Riječ", „Michelangelo Buonaroti", „Kalvarija", „Nestvar promjenljivih slika", „Sol...", „Vremena teška...", „Vino", „Vatra", „Voda" i „Ljubav".

Ravnatelj subotičke Gradske knjižnice Dragan Rokvić istaknuo je kako Franciškovićeve eseje odlikuje ljubav prema zavičaju i izuzetna jezična izbrušenost, kao i da se u njima može pronaći mnogo faktografskih podataka.

Govoreći o knjizi, novinar i publicist Smiljan Njagul je naglasio kako je Francišković pažljivi promatrač, koji ne samo da gleda nego i - što je danas rijetko - pored pojavnosti vidi i onu suštinsku stranu.

„Francišković kroz eseje pokušava uspostaviti redoslijed vrijednosti. Svaki element stvarnosti, naravno, može biti i dobar i loš. Sve ovisi o okrenutosti najvišoj vrijednosti i njenim principima. Častan i ispunjen život za njega podrazumijeva život u skladu s najplemenitijim postulatima kršćanstva", kazao je Njagul zaključivši kako su mnogi od Franciškovićevih eseja dobra podloga za čitave studije o životu ljudi ovog podneblja, ali i glosara pogodnog za one koji žele prikupiti znanja o nekim općim civilizacijskim pojmovima.

Urednik knjige Milovan Miković ocijenio je kako nam Lazar Francišković, za razliku od povijesnih čitanki i leksikona, u svojim esejima ne nudi ni historiografski žanr, niti kakvu službenu povijest, već je u potrazi za fragmentima malih, izostavljenih dijelova prošlosti.

„Raspon i dubina oslikanog, i u slučaju ove zbirke eseja, ide u prilog shvaćanju da je dojam o njezinoj cjelovitosti, jedna od temeljnih potvrda uspješnosti djela", kazao je Milovan Miković.

Ulomke iz Franciškovićevih tekstova čitala je Andrea Dulić, a u sklopu večeri nastupio je i Zbor „Sveta Cecilija" iz franjevačke crkve u Subotici pod ravnanjem sestre Mirjam Pandžić.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima