Festival marijanskog pučkog pivanja u Bačkom Monoštoru - Gospi u čast

Objavljeno: 25.07.2012. Pregleda: 42

Festival marijanskog pučkog pivanja, sedmi zaredom, održan je 14. srpnja 2012. godine, u crkvi sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog". Na ovogodišnjem festivalu, pokraj domaćih „Kraljica Bodroga", sudjelovala su i četiri pjevačka zbora iz Republike Hrvatske: KUD „Ogranak seljačke sloge", Posavski Bregi, KUD „Šokadija", Budrovci, KUD „Josip Šošić" iz Tenje i KUD „Šokadija" iz Strizivojne, te tri iz Bačke: KPZH „Šokadija" iz Sonte, UG „Tragovi Šokaca" iz Bača i GKUD „Ravangrad" iz Sombora.

Sudionici festivala okupili su se na platou ispred mjesnog Doma kulture, odakle su, odjeveni u svoje starinske narodne nošnje, u procesiji ušli u crkvu. Festival je otvorio predsjednik KUDH „Bodrog" Željko Šeremešić, a sudionike i brojne uzvanike pozdravio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Svih prošlih godina imali smo priliku slušati marijanske pjesme koje se pjevaju u svibnju, te u crkvenom vremenu kroz godinu. Slušali smo i korizmene i uskrsne pjesme, a tema ovogodišnjeg festivala bile su pjesme posvećene Mariji, koje se pjevaju u vrijeme adventa. Sve skupine bile su odlično pripremljene, pjevalo se punim srcem, a mnogi koji su bili nazočni svim dosadašnjim festivalima, jednodušni su u ocjeni da je ovogodišnji bio najkvalitetniji.

Na koncu su svi sudionici pristupili oltaru i ovaj veliki zbor je, kao i svih prijašnjih godina, otpjevao pjesmu „Čuj nas majko, nado naša", a u pjevanju su im se pridružili i uzvanici i nazočni vjernici. Festival je završen zajedničkom večerom i druženjem, koje su domaćini priredili u velikoj dvorani mjesnog Doma kulture.

Monoštorski župnik vlč. Goran Vilov nam je nakon festivala iznio sljedeće dojmove: „Japanci kažu: čovjek koji radi svojim rukama je težak, čovjek koji radi svojim rukama i razumom je zanatlija, čovjek koji radi svojim rukama, razumom i srcem je umjetnik. Nakon odslušanoga, možemo samo ustvrditi da je ovo najčistija umjetnost, umjetnost koju su iznjedrile brojne generacije naših predaka. Zahvalan sam svima koji su nam u našoj crkvi priuštili ovu nezaboravnu večer".

Zamjenik pokrajinskog tajnika za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica: „Jedna od najznačajnijih odrednica hrvatskog naroda njegov je katolički identitet, čijem očuvanju pridonose ovakve manifestacije. Hvale je vrijedno angažiranje svih koji su pridonijeli utemeljenju, a kasnije očuvanju ovog, jedinstvenog u Vojvodini, festivala. Svi skupa moramo pokazati, a ova večer je to i potvrdila, svoju spremnost da nesebično radimo i ustrajemo na očuvanju svog nacionalnog, vjerskog i kulturološkog identiteta".

 

marijanskopjevanje2012-3

Voditelj pjevačke skupine KUD-a „Šokadija" iz Budrovaca Željko Vurm: „Iako suradnja s Bačkim Monoštorom postoji od ranije, na ovom festivalu smo prvi put. Malo je reći da mi se sve dopalo. Pjevali smo u idealnom ambijentu. Crkva je prekrasna, akustika odlična i sve skupine su se predstavile u najljepšem svjetlu."

Voditelj pjevačke skupine KPZH „Šokadija" iz Sonte Aljoša Mihaljev: „Do sada smo bili redoviti sudionici ovoga festivala, pa odgovorno tvrdim da je na ovogodišnjem kvaliteta pjevanja bila na najvišoj razini. Ovaj stil pjevanja moramo njegovati, kako ne bi pao u zaborav, a trebalo bi to i zabilježiti, kako bi ostalo sačuvano za naše potomke."

Predsjednik KUDH-a „Bodrog" Željko Šeremešić: „Mislim da smo napravili najbolji odabir sudionika. Svi su se pokazali u najboljem svjetlu, dokaz za to su bile i reakcije nazočnih vjernika. Pljeskalo se od srca. Zahvalan sam svim uzvanicima koji su nam svojom nazočnošću dali veliki poticaj za daljnji rad, a osobito sam zahvalan svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspjehu ovogodišnjeg festivala."

Tekst: Ivan Andrašić
Fotografije: Augustin Juriga

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima