Festival marijanskog pučkog pjevanja u Monoštoru

Objavljeno: 24.07.2014. Pregleda: 37

marijansko pjevanje2014-CataljaCrkva sv. Petra i Pavla u Monoštoru bila je popodne 12. srpnja 2014. godine mjesto gdje se kroz pjesmu slavila Blažena Djevica Marija i to kroz pjesme koje se pjevaju u korizmi i kroz godinu. Osim „Kraljica Bodroga“ na devetom po redu Festivalu marijanskog pučkog pjevanja sudjelovali su i: „Transilvanijski zbor“ iz Čatalje (Mađarska), pjevačka skupina „Ravnica“ iz Starih Perkovaca (Hrvatska), muška pjevačka skupina „Baje“ iz Andrijevaca (Hrvatska) i pjevačka skupina KUD-a „Klasje Slavonije“ Antunovac-Ivanovac (Hrvatska), te KPZH „Šokadija“ iz Sonte.

marijansko pjevanje2014-Andrijevci

Na početku festivala sudionike i goste pozdravio je monoštorski župnik velečasni Goran Vilov, a u ime domaćina predsjednik „Bodroga“ Željko Šeremešić. Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić. „Ovo je odraz našeg zajedništva, zajedništva Crkve i naroda, zajedništva Crkve i lokalnog kulturno-umjetničkog društva, zajedništva svih nas Hrvata“, kazao je Bačić.

marijansko pjevanje2014-Stari Perkovac

U drugom dijelu programa predstavljen je novi nosač zvuka „Krajica Bodroga“ Faljen Isus, Divice, koji je objavljen u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. O ovom nosaču zvuka govorila je Tamara Štricki, njegova urednica i recezentica.

marijansko pjevanje2014-Monostor

„Marijansko pučko pivanje, kako ga nazivaju u Monoštoru, zasniva se na temama posvećenim Djevici Mariji, Majci Božjoj. Veoma slično izvođenju svjetovnog repertoara 'Kraljica Bodroga' pjesmu posvećenu Djevici Mariji započinje jedna pjevačica – počimalja, prvim dijelom melostiha, dok se sve ostale uključuju pri ispjevavanju drugog dijela melostiha. Od tog trenutka jedna pjevačica pjeva unisono s počimaljom – prati prvi glas, a ostale ih prate u paralelnim tercama, dok se na određenim mjestima, pretežito u unutrašnjim kadencama, spuštaju za čitavu kvartu niže, one rožu i prema tome nose naziv rožalje“, rekla je Tamara Štricki.

Tekst i fotografije: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima