Festival „Mlade žice“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 15.04.2016. Pregleda: 41

Mlade zice SM2016 1 mVeć šestu godinu zaredom Centar za kulturu Sirmiumart u Srijemskoj Mitrovici organizira festival tamburaške glazbe omladinskih orkestara i malih tamburaških sastava Mlade žice. Na festivalu, koji je održan 9. travnja 2016. godine, u kazalištu Dobrica Milutinović, nastupili su Omladinski tamburaški orkestar Centra za kulturu iz Kuzmina, komorni sastav HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, pripremni dječji sastav Gradskog tamburaškog orkestra Branko Radičević iz Rume, združeni orkestar tamburaške sekcije HKPD-a Matija Gubec i RTO Plavi čuperak iz Rume, te Tamburaški orkestar Srem Centra za kulturu Sirmiumart iz Srijemske Mitrovice. Prema riječima organizatora, ovaj festival je jedini takve vrste u Srbiji koji je orijentiran na mlade izvođače, mlade tamburaše, a cilj održavanja festivala jest afirmiranje tamburaške glazbe i mladih talenata.

Mlade zice SM2016 2 mFestival je revijalnog karaktera, a njegovim održavanjem pridonosi se i njegovanju tradicije tamburaške glazbe. „Festivalski repertoar čine raznovrsne kompozicije koje su dio narodne baštine, kao i one koje pripadaju starogradskoj, filmskoj i suvremenoj muzici koju su pisali skladatelji XX. stoljeća. Cilj Festivala i jeste da se tambura prikaže kao instrument koji se ne sluša samo u kavani. Drago mi je što mogu reći da Srijemska Mitrovica, bez obzira radi li se o dječjim ili odraslim izvođačkim ansamblima, ima publiku koja voli tamburašku glazbu“, istaknuo je direktor Centra za kulturu Sirmiumart Petar Samardžić. Kako dodaje, ideja je ovom festivalu dati međunarodnu notu. „Prošle smo godine s folklornim ansamblom nastupali u Varaždinu, gdje djeluje jedan od najboljih tamburaških orkestara u Hrvatskoj. Već smo pregovarali s njima i nadam se da će već iduće godine biti gosti na našem festivalu“, navodi Samardžić.

Mlade zice SM2016 4 mOve godine na festivalu Mlade žice predstavila su se i dva sastava hrvatskih udruga iz Vojvodine. Članovi HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice redoviti su sudionici ovog festivala. „Subotica jest rasadnik tamburaša i sigurno je da će to i ostati. Drago mi je što mogu čuti da stalno niču novi tamburaški sastavi kao što je slučaj u Kikindi i u Melencima. Drago mi je što mladi danas vole tamburu i što je suradnja tamburaša i tamburaških sastava u regiji izuzetno dobra. Tambura nas spaja“, rekla je dirigentica Festivala bunjevački pisama iz Subotice Mira Temunović.

Po mišljenju naših sugovornika, tamburaška glazba na ovim prostorima ima perspektivu. „Drago mi je što su mladi danas sve više okrenuti tamburaškoj muzici i što veliki broj njih dolazi zbog velike ljubavi koju gaje prema tom instrumentu“, istaknula je profesorica Glazbene škole u Rumi Smiljana Jančić.

Mlade zice SM2016 3 mPotvrdu koliko se tambura voli dali su i mladi sudionici: „Tamburaški orkestar Srem okuplja dosta mladih koji žele svirati tamburu. Mi u Srijemskoj Mitrovici imamo lijepu suradnju s našom profesoricom Zoricom Opačič i sviramo i klasičnu i domaću i stranu muziku i stalno unosimo neke inovacije. Važno nam je da publika vidi da se na tamburi može svirati i nešto drugo osim domaće i starogradske muzike“, rekla je članica TO Srem Branka Soćanin.

Slično mišljenje dala je i gošća iz Subotice: „Mladi vole tamburu, jer se na njoj mogu svirati razni žanrovi muzike i dosta mladih svira ovaj instrument, što mislim da je jako dobro. Važno je i da što veći broj mladih sudjeluje na ovakvim festivalima, da ljudi vide naš trud i umijeće te da se promoviramo“, istaknula je gošća iz Subotice Magdalena Temunović.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)
Fotografije: Facebook

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima