Filmska radionica „Kad se male ruke slože“ u Tavankutu

Objavljeno: 03.07.2017. Pregleda: 71

filmska radionica u tavankutu sl.1U Tavankutu je od 18. do 28. lipnja 2017. održana filmska radionica u kojoj su sudjelovala djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Naziv radionice je Kad se male ruke slože, a njezino sjedište je Etnosalaš Balažević.

Projekt se realizira u nekoliko etapa. Koncem prošle godine organiziran je prvi susret sa zainteresiranim polaznicima koji žele pohađati ovu vrstu edukacije. U projekt su uključene sve osnovne škole u filmska radionica u tavankutu sl.2kojima se nastava pohađa na hrvatskom jeziku. U proljeće ove godine organiziran je drugi susret, kao svojevrsni uvod u glavni dio projekta koji se sada odvija.

Voditelj ovih radionica je filmski redatelj, Tavankućanin sa zagrebačkom adresom, Branko Ištvančić. „Projekt je zamišljen kao mala škola medijskog opismenjavanja mladih, da djeca nauče kako mogu napraviti svoj prvi film. Na radionicama će učiti o filmskoj kulturi, gledat će hrvatske dječje filmove koje nemaju prigodu vidjeti, radit će analizu filmova. Voditelji radionice, osim mene, još su i redatelji Zoltán Siflis iz Subotice, te Irena Škorić iz Zagreba, koja će raditi s djecom na temu igranog filma. Djeca će imati prigodu snimati jedan film sa segmentima školske predstave, gdje će učiti o procesu izrade filma, a potom još jedan film koji će biti njihov autorski rad. Snimat ćemo na nekoliko lokacija izvan Etnosalaša, a posljednja etapa u ovom dijelu bit će montaža filma. Početkom sljedeće školske godine polaznici će imati prigodu u posljednjoj radionici prezentirati svoje uratke javnosti, što će ujedno biti i okončanje ovoga projekta“, kaže Branko Ištvančić. 

Projekt Kad se male ruke slože realizira Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu s Hrvatskim nacionalnim vijećem, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, OŠ Matija Gubec i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta te Inovativnom mrežom iz Subotice. Projekt je dobio potporu hrvatske zaklade Adris.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima