Fotografski natječaj Hrvatska u srcu

Objavljeno: 20.07.2021. Pregleda: 58

anja slikeUčenici 3. f razreda općeg smjera Gimnazije Svetozar Marković iz Subotice uključili su se u fotografski natječaj Hrvatska u srcu koji organizira udruga Ponos Domovine
Cilj i svrha ovoga natječaja je potaknuti sudionike na fotografiranje tema koje su povezane s matičnom ili domicilnom državnom, a svaki sudionik imao je pravo poslati tri fotografije.
Natječaj je bio otvoren do kraja svibnja, a rezultati se očekuju tijekom ovoga mjeseca. Najboljih 25 fotografija bit će objavljeno na web i Facebook stranici udruge, te na prigodnoj izložbi u Zagrebu, dok će autori pet najuspješnijih fotografija dobiti i vrijedne nagrade.  

Među sudionicima ovoga natječaja su i učenici spomenutog razreda koji su obavijest za ovaj fotografski natječaj dobili od razrednika Čedomira Lišića još početkom ove godine. U izazov se upustila Anja Borović, koja je inspiraciju pronašla u bunjevačkoj nošnji. 
„Iako volim fotografirati, do sada nisam sudjelovala na ovakvim natječajima, pa sam pomislila da bi bilo zanimljivo probati. Tema Hrvatska u srcu me je inspirirala na našu bunjevačku nošnju kao poveznicu s Hrvatskom. S obzirom na to da igram folklor kao i moji modeli, znala sam da neće biti teško nabaviti nošnju. U tome nam je pomogla Senka Horvat. Fotografije je bilo potrebno izraditi u svojoj domovini, te sam jednostavno odlučila otići i zabilježiti pojedine lokacije u Subotici. Moji prijatelji iz razreda Ana Horvacki i Danilo Milojević odmah su prihvatili biti modeli i podržali me u tome", kaže Anja i dodaje kako njeni prijatelji, kao i ona sama, ovo nisu shvatili kao obvezu nego kao zabavu. 
„Dok smo se fotografirali bilo nam je zanimljivo, ljudi su nam prilazili i hvalili nas, tada smo se osjećali još važnijima. Iako smo se tijekom fotografiranja susreli s izazovima poput pronalaska odgovarajućeg kuta za fotografiranje, na kraju mogu reći da sam zadovoljna gotovim proizvodom. Jednako teško bilo je i izabrati fotografije koje poslati na natječaj, ali uz pomoć mojih modela i pojedinih članova HKC-a Bunjevačko kolo izabrali smo tri (nama) najdraže", kaže Anja. 
Iako do zatvaranja našega lista rezultati natječaja nisu poznati, za 3. f, pa i druge odjele Gimnazije najbolje fotografije su upravo one koje je Anja izradila. Ona je nagradu već dobila: druženje i posebno iskustvo, ali i podršku svojih prijatelja. Ako stigne još neka, bit će to dodatno priznanje za rad. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima