Gerardovo 2017. godine u Somboru

Objavljeno: 11.07.2017. Pregleda: 31

Gerardovo 2017 sl.2Obljetnica smrti sluge Božjeg oca Gerarda Tome Stantića obilježena je 24. lipnja u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. Ove godine obilježena je 61. obljetnica smrti oca Gerarda, a cijeli tjedan od 17. do 24. lipnja bio je u znaku ove obljetnice i oca Gerarda. Otac Gerard kandidat je za oltar.

Euharistija u dječjim radovima

Na sam dan upokojenja oca Gerarda 24. lipnja svečanu svetu misu u Karmelićanskoj crkvi predvodio je  biskup mons. dr. Ivan Pénzes, a propovijedao je preč. Franjo Ivanković, tavankutski župnik. Misi je Gerardovo 2017 sl.1prethodilo euharistijsko klanjanje i program za djecu tijekom kojega su dodijeljene nagrade djeci koja su sudjelovala na likovnom natječaju Karmelićanskog samostana u Somboru, Vicepostulature sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića i Katehetskog ureda, a tema je bila Euharistija. Na natječaj je pristiglo više od 700 radova djece iz Subotice, Sombora, Novog Sada, Male Bosne, Đurđina, Selenče, Palića, Vajske, Bikova i Sonte. Pojedinačno i grupno nagrađeno je 43 djece, a najbolje radove odabrale su Katarina Čeliković, Zorica Svirčev i Erzsébet Pölhe. Neki od nagrađenih radova izloženi su u Karmelićanskoj crkvi, neki će biti stavljeni pred oltar, a najbolji će biti objavljeni u Glasilu o. Gerarda.

Ljubav na djelu

Otac Gerard Tomo Stantić rođen je 16. svibnja 1876. godine na Đurđinskim salašima. Za svećenika je zaređen 1902. godine, a samo dvije godine kasnije, kao mladi karmelićanin došao je u Sombor, iste godine kada je u Somboru otvoren Karmelićanski samostan.

„Uvjet je bio da se u crkvi, zbog naroda, moraju upotrebljavati hrvatski, mađarski i njemački, te je zbog uporabe hrvatskog jezika o. Gerard i poslan u Sombor. U Somboru je ostao više od 50 godina. Njegova karizma, dar Božji, bila je ispovjedaonica. On je to nazivao bolnica, ambulanta. Jesi li bolestan? Odi ovamo kod liječnika. Pokaj se, ispovjedi svoje grijehe, rastereti se, bit će ti lakše. Ispovijedao je na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Narod je osjetio da on ima nešto veliko kada ispovijeda i zato su tu dolazili liječnici, učitelji, profesori, časnici, mladi svijet... Druga njegova karizma bili su bolesnici“, kaže otac Mato Miloš,  vicepostulator Vicepostulature sluge Božjeg oca Gerarda Tome Stantića. Otac Gerard zaslužan je i što se hrvatski karmelski red iz Sombora proširio na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Italiju i Bugarsku.

Otac Gerard Tomo Stantić upokojio se 1956. godine, a 1985. godine iz karmelske grobnice na Velikom katoličkom groblju njegovi ostaci prenijeti su u Karmelićansku crkvu u oltar sv. Križa. Tu će njegovo tijelo počivati do proglašenja blaženim.

„Tada ćemo ga ponovno pogledati, ustanoviti stanje i eventulano izložiti u staklu. Da bi netko u Katoličkoj Crkvi bio proglašen blaženim i svetim, za to postoje ustanove. Generalni postulator je u Rimu i on se brine za sve kandidate karmelićane i karmelićanke diljem svijeta da budu proglašeni blaženim i svetim. Imenuju se i vicepostulatori, odnosno izaslanici, u područjima iz kojih su kandidati za blažene i svete. Trenutačno je moja zadaća pisanje dokumentiranog životopisa o. Gerarda. Otac Gerard je sada časni sluga Božji, sve je gotovo, ali nema čuda. Nije znak s neba došao da je on doista svet. Zato molim vjernike: dođite na grob o. Gerarda, kleknite, molite usrdno. Zna se dogoditi da liječnici dignu ruke od pacijenta, ali liječnik nebeski po zagovoru o. Gerarda ozdravi. Glas svetosti se širi, ali moramo sveca izmoliti. Imali smo nekoliko slučajeva medicinski neobjašnjivih, te obitelji su dolazile na grob molile i dobile milost. Molili smo ih da napišu ta svoja svjedočanstva, ali nikada nisu ništa napisali“, kaže o. Mato Miloš.

Postupak za proglašenje blaženim i svetim oca Gerarda Tome Stantića je 1985. godine pokrenuo tadašnji subotički biskup Matija Zvekanović, pošto je saslušao Biskupsku konferenciju Jugoslavije i dobio suglasnost Kongregacije koja je pri Svetoj stolici nadležna za proglašenje svetima onih koji u Božjem narodu slove kao Božji ljudi. U Vatikan je na analizu do sada predano sedam primjeraka slučajeva ozdravljenja po zagovoru o. Gerarda, a ti slučajevi, koji su s pratećom medicinskom dokumentacijom, su u postupku analiziranja i provjera.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima