Glumačka ekipa HKUPD-a „Stanislav Preprek“ izvela je u Baču predstavu „Atentatori“

Objavljeno: 04.11.2011. Pregleda: 48

Dramu hrvatskog dramskog pisca Tomislava Zajeca „Atentatori" izveli su 29. listopada 2011., članovi dramske sekcije HKUPD-a „Stanislav Preprek" iz Novog Sada, u Plavoj dvorani Doma kulture u Baču.

Pred više od pedeset gledatelja u predstavi su glumili - Dragica Ramljak (baka), Marijan Sabljak (listonoša, njezin sin), Sanja Trivić (Vera, njezina kći), Božana Vuksan (Žuti, Verin sin; časna sestra Hortenzija) i Anita Klinac (časna sestra Miriam; Stara), a predstavu je adaptirao i režirao Miljan Vojnović.

Ovo je bio šesti nastup glumačke ekipe, koja je sada već potpuno uigrana. Do sada su ovu predstavu izveli tri puta u Novom Sadu, jednom u Somboru, te Srijemskoj Mitrovici, a čekaju ih ove godine još nastupi u Rumi i ponovno u Novom Sadu.

Složna obitelj, koju čine baka, njezin sin listonoša (poštar kojem je spaljivanje pisama životna opsesija), kći Vera (ostarjela prostitutka) i Verin retardirani sin Žuti, nastoji se po svaku cijenu riješiti stare susjede s kojom su potpisali ugovor o dohranjivanju u zamjenu za njezin stan. Problemi nastaju kada dotična susjeda, unatoč svim bolestima, ne umire, pa autoritativna baka odlučuje uzeti stvar u svoje ruke.

Dramski tekst dobio je Nagradu za dramsko djelo Marin Držić, Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tomislav Zajec rođen je 1972. godine u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramskih umjetnosti. Do sada je objavio dva romana, tri zbirke poezije, autor je više dramskih tekstova, od kojih su mu na pozornicama u hrvatskoj i inozemstvu izvedena 4. Dobitnik je raznih priznanja za književno stvaralaštvo.Za pohvalu je, osim izvrsne glume svih pojedinaca, i dobar izbor glazbe tijekom predstave (dvije skladbe znamenitog hrvatskog glazbenika Albe Vidakovića Fantazija" i fuga za orgulje i „Descendit Jesus") što je dalo djelu osobitu životnost, dramatiku i ozbiljnost, te održalo pozornost i raspoloženje publike. Glazbenim i svjetlosnim efektima u drami umješno je vladao Tihomir Vezeti.

HKUPD „Stanislav Preprek" osnovano je 10. rujna 2005. s ciljem okupljanja ljudi radi njegovanja kulture, običaja i tradicije. U posljednje vrijeme organizira književne večeri, izdaje svake godine po jednu zbirku pjesama, pospješuje slikarstvo, a najaktivnija je dramska sekcija. Predsjednik udruge Marijan Sabljak najavio je da ova sekcija već priprema novu dramu Mire Gavrana „Nora danas".

Ono što je najvažnije, ova udruga svojim radom uspješno čuva i njeguje lik i djelo hrvatskog velikana Stanislava Prepreka.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima