Godišnja skupština HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne

Objavljeno: 01.02.2012. Pregleda: 42

Nakon sv. mise u župnoj crkvi sv. Jakova, koja je završena pjesmom Josipa Andrića „Zdravo Marijo za Plavnu", 14. siječnja 2012. godine, u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni, HKUPD „Matoš" je održao godišnju skupštinu kojom je obilježena četvrta obljetnica postojanja ove udruge. Proslava četvrte obljetnice počela je glazbenim programom u kojemu su nazočni imali prigodu čuti dvije zaboravljene narodne popijevke - „Nema slađeg grožđa od divojke" i „Imala sam zumbul plav", koje je dr. Andrić zapisao u ovome mjestu polovicom prošloga stoljeća. Publika je bila oduševljena ovim pjesmama koje su duetu otpjevali Tonka Šimić i Andrija Kovač uz instrumentalnu pratnju.

Prije početka službenoga dijela skupštine svojom novom pjesmom publici se obratila Tonka Šimić, sudionica „Lire naive 2011.", a prije prelaska na dnevni red, minutom šutnje odana je počast preminulim članovima „Matoša", te čovjeku koji je svojim zaslugama ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj zajednici Duji Runje.

Članovi predsjedništva upoznali su nazočne o radnim i financijskim rezultatima u protekloj godini te predložili program rada i financijski plan za 2012. godinu. Nabrojane su aktivnosti udruge, kojih je u prošloj godini bilo čak 77, naglašeno je održavanje veza s drugim udrugama, te napredovanje u integraciji u kulturni život lokalne, hrvatske i šire zajednice. Osobito je istaknuto da je koncem prošle godine Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba ustupio „Matošu" rukopisne zapise narodnih pjesama iz ovoga mjesta, za obnovu repertoara i znanstveno istraživanje koje će ova udruga provoditi u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tijekom skupštine predsjednica udruge Kata Pelajić govorila je o ostvarenim rezultatima i programu u nastupajućoj godini, sudjelovanju na natječajima, sudjelovanju u zasebnim i zajedničkim projektima s podunavskim kulturnim udrugama, suradnji sa župnom zajednicom u Plavni, te je na koncu navela najveće uspjehe, ali i probleme udruge.

„Kod nas u pravilu svi odjeli rade prema donesenim planovima, a nastojimo biti spremni i za ad hoc događanja. Naše djelovanje se odvija u okviru suradnje s relevantnim institucijama naše zajednice, prije svega sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, ali ništa ne radimo bez znanja HNV-a. Sve naše aktivnosti nastojimo najaviti i zabilježiti. Prošle je godine objavljeno100 priloga u kojima se spominje naša udruga, prije svega to su članci u 'Hrvatskoj riječi', 'Zvoniku', ponešto u 'Glasu ravnice', a jedna pjesma voditeljice literarnog odjela objavljena je u Glasniku 'SMI' u Zagrebu. U posljednje se vrijeme često pojavljujemo i u radijskim i TV emisijama. Budući da smo uvelike integrirani u lokalnu i općinsku kulturu, za pohvalu je da je naša dječja folklorna skupina nastupala na svim školskim priredbama u Plavni, ali i na manifestacijama u općini i onima koje organiziraju hrvatske udruge u Vojvodini. Najznačajniji uspjeh naših malih folkloraša je plasman na Pokrajinsku smotru folklora u Vrbasu, na kojoj je starija folklorna skupina dobila priznanje za uspješno oživljavanje tradicije. Pokazalo se, ipak, da problemi u našoj udruzi nisu samo materijalne prirode. Oni se očituju više u pomanjkanju stručnih potencijala i spremnosti pojedinaca da se aktivno uključe u rad naše udruge. Ravnodušnost i nezainteresiranost za posvećeniji rad slika je današnjega društva, a koja se snažno reflektira u ovako malim sredinama u kakvoj mi djelujemo, te nam usporava i blokira rad. Naš najveći uspjeh u prošloj godini, pokraj 'Trećih dana A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića', u sklopu kojih je održan koncert 'Impresije iz zavičaja' - iz glazbenog opusa Josipa Andrića, što ga organizira ZKVH, a u koji je uvršten i naš pjevački zbor, svakako je uspostava suradnje s Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i naše udruge. Djelatnici ovoga Instituta su nam jesenas pripremili i odobrili za obnovu repertoara i znanstveno istraživanje narodne popijevke iz Plavne, koje su, kao rukopisna građa J. Andrića, deponirane u ovome Institutu. I prošle smo godine obnovili dio božićnih običaja, među ostalim i žive božićne jaslice, a dobro je što u svemu tomu sudjeluju djeca, budućnost naše udruge. Treba istaknuti i da je naša udruga puno učinila da se uvede u školski program u Plavni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, u koji je ove godine uključeno 27 učenika. Treba spomenuti i projekt 'Izrada narodnih nošnji i prateće opreme', koji smo ostvarili sredstvima Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, što se večeras, također, moglo vidjeti na postavljenoj izložbi."

Predsjednica je govorila i o pozitivnim pomacima i planovima rada udruge. Istaknula je značaj suradnje i zajedničkog rada s hrvatskim udrugama u općini Bač, gdje u posljednje vrijeme ima određenih poteškoća. „Nastavit ćemo djelovati u onome po čemu smo dosad bili prepoznatljivi, s tendencijom da sva područja podignemo na višu razinu. Naš je najveći problem u uspostavi redovitoga i kontinuiranog rada tamburaškog sastava i proširenja pjevačkog zbora. Prošle smo godine kupili prvu tamburu - kontru, a u sljedećoj želimo nabaviti tamburaški bas, čime ćemo olakšati rad u glazbenom području. Stanje u našoj knjižnici je mnogo bolje, knjižnični fond se povećava, ali i dalje izostaje interes za knjigom. I ove ćemo godine aplicirati na svim natječajima za sredstva, od lokalnih do republičkih", kaže predsjednica „Matoša".

Nazočni su podržali sva izvješća i izrazili želju da udruga nastavi s radom, ali i da se članstvo više aktivira i pridonese boljim rezultatima. Ovim se željama pridružio i tajnik HNV-a Željko Pakledinac koji je predstavljao ovu instituciju na skupštini. On je naglasio da prati rad ove udruge od njezina osnutka i uočava dobre rezultate i spremnost na suradnju sa svim udrugama i institucijama, te rješavanje svih pitanja koja se tiču hrvatske zajednice. Uz predstavnika HNV-a godišnjoj je skupštini nazočio i bačko-plavanjski župnik vlč. Josip Štefković, koji od početka podupire rad i na različite načine pomaže opstojnost i djelovanje ove udruge.

Nakon završetka skupštine priređena je prodajna izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u Plavni. Osobitu radost i čast za sve „Matoševce" predstavljala je i činjenica da je ovaj događaj pratila i Radiotelevizija Vojvodine.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima