Godišnji koncert HGU FP: I ovoga puta novi repertoar

Objavljeno: 07.12.2011. Pregleda: 49

Iako spada među najmlađe u zajednici, Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama" iz Subotice jedna je od najaktivnijih. O tomu, među ostalim, svjedoči i podatak da priređuje dva godišnja koncerta. Nakon proljetnoga „petrovačkog", mladi tamburaši „Festivala bunjevački pisama" predstavili su nam novine u svojemu radu i u nedjelju, 27. studenoga 2011. godine, na jesenskom, službenom Godišnjem koncertu.

Koncert je održan u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće i sastojao se iz tri dijela. U prvom se predstavio Dječji festivalski orkestar, u drugom Veliki festivalski orkestar, a na koncu je predstavljen nosač zvuka s pjesmama izvedenim na ovogodišnjem XI. festivalu bunjevački pisama, koji je održan u rujnu u Subotici.

god.koncerthgu2011-2-mRavnateljica orkestra prof. Mira Temunović kaže kako mladi glazbenici koje vodi za svaki koncert pripremaju novi repertoar, što njihove česte nastupe, ali i samo ozračje u radu, čini zanimljivijim. Što se tiče odabira skladbi i za ovaj koncert priredili su nam raznolik žanrovski kolaž: od skladbi za dječju dob, preko klasične literature, do filmskih tema („Čarobnjak iz Oza") i numera pisanih u duhu vojvođanske glazbene tradicije („Sin pustare" Bele Kelera). U gotovo svakoj skladbi nastupili su solisti. Uz dječji orkestar predstavili su se Ana Piuković (solo flauta) i Davorin Horvacki, a sa starijima tamburaši Matija Temunović, Danijel Dulić, Nenad Temunović i Miran Tikvicki.

Profesorica Temunović osobito naglašava kako je na koncertu izvedena i skladba „Rumunjske impresije za solo instrument i orkestar" novosadskog skladatelja Ferencza Kovácsa, pisana upravo za orkestar „Festivala bunjevački pisama".

U okviru promocije nosača zvuka izvedene su pobjedničke i nagrađene skladbe ovogodišnjeg festivala, a koje su uz orkestar izveli vokalni solisti - Tamara Štricki, Vedran Kujundžić i Bernardica Vojnić Mijatov sa ženskim tamburaškim sastavom „Corona", te subotički ansambl „Hajo".

god.koncerthgu2011-3-mTamburaši HGU-a su u proteklih nekoliko mjeseci imali više zapaženih nastupa na glazbenim skupovima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovali su, među ostalim, u radu 4. europskog tamburaškog kampa koji je ove godine održan u Banjaluci, zatim na Festivalu tamburaške muzike u Pljevljima, na „Bisernici Janike Balaža" u Novom Sadu, na manifestaciji „Starčevačka tambura" u Starčevu, te koncem listopada na Republičkom festivalu tamburaških orkestara u Rumi, gdje su osvojili drugu nagradu.

Udruga „Festival bunjevački pisama" osnovana je prije dvije godine s ciljem očuvanja i popularizacije glazbene kulturne baštine, unapređivanja glazbene kulture, edukacije mladih o značaju čuvanja, te zaštite i unapređenja glazbene kulture bunjevačkih Hrvata.

U dječjem festivalskom orkestru HGU-a trenutačno ima 32 tamburaša, a u velikom festivalskom orkestru 25 članova.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Bojana Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima