Godišnji koncert KUD–a Hrvata „Bodrog“ u Monoštoru

Objavljeno: 17.09.2015. Pregleda: 43

Godisnji koncert Bodrog2015-2KUD Hrvata Bodrog tijekom godine ima mnogo aktivnosti, kako redovitih manifestacija, tako i gostovanja, ali od 2006. godine godišnjeg koncerta nije bilo, pa su u ovoj udruzi odlučili poslije osam godina za svoje Monoštorce prirediti koncert na kome će predstaviti sve članove udruge, od onih najmlađih, do nedavno osnovane muške pjevačke skupine. Način na koji su to uradili posve je originalan i zanimljiv, jer su na pozornici oživjeli nekadašnje vrijeme kada je kavana kod Adoša bila mjesto okupljanja, mjesto gdje se upoznavalo, voljelo, igralo i pjevalo, pilo, kartalo.

 

„Nije lako pripremiti godišnji koncert, ali ove godine okupilo nas se dovoljno oko jedne ideje – da na jedan specifičan način pokažemo život šokačkih Hrvata u neko prijašnje vrijeme u kavani (ili bircuzu), koja je bila mjesto gdje su se mladi udvarali, ženili i udavali, žalili i patili, možda se i napijali, majke dolazile birati momke za svoje cure. To je bilo mjesto na kome se odvijao jedan život u malom, s puno ljudi i puno emocija“, kaže predsjednik Bodroga Željko Šeremešić koji je ovaj koncert doživio na poseban način, jer je kavana kod Adoša bila kavana njegovog dide uz koga je on odrastao i koja je, kako kaže, nadahnula jedan dio njegova života.

Godisnji koncert Bodrog2015-1„Adoš je bio najčuveniji birtaš u selu, kod koga su se održavale igranke. Prije podne nedjeljom muškarci su se tu kartali, poslije mise tu se družilo i tu se uglavnom odvijao čitav društveni život sela. Bilo je bircuza gdje se išlo popiti piće, onako s nogu prije ili poslije rada, ali kod Adoša se boravilo tijekom cijelog dana. Igranka je nedjeljom bila i poslije podneva i navečer, poslije večernje mise. Igranka kod Adoša bila je tradicija do unatrag 50, 60 godina i mi smo to uzeli kao jedan dio običaja. Na taj način bez nametanja učimo mlađe generacije, dok se oni stariji u gledalištu prisjećaju vremena svoje mladosti“, kaže redateljica Marija Šeremešić, koja je na pozornicu postavila nekadašnju igranku kod Adoša.

Ovaj koncert s posebnim emocijama doživjela je i Katica Šeremešić, bać Adoševa kći, koja se prisjeća vremena od prije četrdesetak godina kada je Adoševa kavana, odmah preko puta crkve, bila stjecište seoskog života. „U kavani su se organizirale igranke. Igrala su se i kola i, kako bi kod nas rekli, igre po dvoje. Muškarci su bili u drugim prostorijama, a igranka je bila u dijelu kavane gdje su bile cure i žene. Igrale su cure, a žene su gledale. Kako je kavana preko puta crkve dešavalo se da su cure nedjeljom popodne na igranki bile do pred samo večernje. Onda su na brzinu trčale u crkvu, a poslije crkve ponovno na igranku. Kući s igranke djevojka je išla s majkom, jedino su momci pratili one cure s kojima su bili u ozbiljnoj vezi i već pred vjenčanjem“, priča teta Katica.

Godisnji koncert Bodrog2015-3Na sceni prava kavana s kavanskim stolovima, ‘kockastim’ stolnjacima, šankom i birtašem, za astalima kartaroši i onda dolaze one – cure. Sve uz pjesmu, a koju drugu negoli bećarac. „Alaj lipo na igranku iti, pa još ko se znade veseliti“. I kreće igranka. Nehajni momci kartaju, a kriomice pogledavaju u cure, a cure opet igraju, a kriomice gledaju u momke, a sve to s klupe po strani prate majke i tete.

Predstavile su se sve skupine Bodroga, od one najmlađe dječje i srednje igračke, te nezaobilazna ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga i po prvi puta muška pjevačka skupina, koja poslije više od sedam desetljeća vraća u Monoštor tradiciju muškog pjevanja.

„Još 1940. godine u selu je osnovano Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Šokac. Predsjednik je bio Stipan Vakoš, a tajnik Antun Šeremešić Škogra. Imali su po potrebi i ženske vokale, a najbolja među njima bila je Kata Doboš, koja je pjevala i na Radio Zagrebu. Danas, poslije 75 godina u Monoštoru pjevaju Bodroški bećari“, riječi su kojima je Marija Šeremešić najavila mušku pjevačku skupinu.

Godišnji koncert, koji je održan 13. rujna 2015. godine u Domu kulture, pljeskom je ispratila prepuna dvorana. Sudionicima programa igranka na pozornici tek je bila uvod, jer su poneseni atmosferom tražili svirce da nastave igranku, a bilo je i onih koji su predložili da iduće godine nastavak ove igranke bude baš u bać Adoševoj kavani.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima