Godišnji koncert HGU-a „Festival bunjevački pisama“ u Subotici

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 36

God koncert HGUFBP2015 2 mGodišnji koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, održan 29. studenoga 2015. godine u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, bio je posebno svečan. Naime, protekao je u znaku 15 godina održavanja Festivala bunjevački pisama, značajne manifestacije u organizaciji te udruge, koja za cilj ima popularizaciju novih autorskih pjesama koje se oslanjaju na glazbenu tradiciju bunjevačkih Hrvata, uz promociju skladatelja, tekstopisaca i izvođača. Također, ovom je prigodom predstavljena i nedavno objavljena monografija pod nazivom Festival bunjevački pisama – Naših prvih petnaest festivala (2001.-20015.), čiji su autori osnivači Festivala Marko Sente i Vojislav Temunović.

God koncert HGUFBP2015 3O monografiji su govorile njezine recenzentice – etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg i profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Ljubica Vuković Dulić. Štricki Seg je navela kako je Festival bunjevački pisama u 15 godina postojanja obogatio glazbenu tradiciju našeg podneblja, te dodala kako monografija Naših prvih petnaest festivala (2001. – 2015.) donosi informacije o nastanku, razvoju i trajanju toga festivala. „Stranice koje su pred nama vraćaju nas petnaest godina unatrag na sam početak XXI. stoljeća i upoznaju nas sa svima onima koji su bili, ali i danas predstavljaju dio povijesti HGU-a Festival bunjevački pisama. Kao što mnogi znaju, svaki početak je težak, ali mnogi zanemaruju to da je nastavak još teži i da svaka godina donosi nove zahtjeve i obveze onoga tko želi nešto organizirati u svome okruženju. Stoga je veoma važno naglasiti da je ova monografija samo dio onoga što je od prvoga dana realizacije trebalo osmisliti, urediti, dorađivati i unaprjeđivati“, rekla je Tamara Štricki Seg, te dodala kako je ova knjiga poticaj da se svatko od nas zapita na koji način može pridonijeti očuvanju svoje glazbene tradicije.

God koncert HGUFBP2015 4Ljubica Vuković Dulić je rekla kako monografija na dokumentarni način prezentira najznačajnije momente i aktere Festivala. „Ova publikacija svojom tematikom i načinom prikaza teme pristupačna je kako širokom krugu korisnika, tako i onima koji se zanimaju za povijest tamburaške glazbe u Bunjevaca. Izdanje predstavlja vjerodostojan izvor podataka, ne samo o samom Festivalu bunjevački pisama, već i o povijesno-društvenom kontekstu u kojem se nastavlja razvitak i njegovanje tamburaškog glazbenog izričaja u bunjevačkih Hrvata. U posao prikupljanja i sažimanja ovog materijala uložen je nemali napor, te je svakako za pohvalu angažman oko izrade ove monografije, koja ostaje kao trag jednog značajnog momenta u životu i društvenom razvitku zajednice“, rekla je Vuković Dulić.

MonografijaFBP naslovnica mUslijedio je glazbeni dio koji je bio svojevrsna retrospektiva pobjedničkih skladbi s proteklih 15 festivalskih izdanja – od numere Daleko je Subotica do posljednje prvonagrađene Mariške. Na pozornici su se smjenjivali vokalni solisti Emil Antunić, Antonija Piuković, Josip Francišković, Marinko Rudić Vranić, Ante Crnković, Antun Letić Nune, Martina Lišić, Marija Kovač, Boris Godar, Marinko Rudić Vranić, Tamara Babić i Marko Križanović, izvodeći pjesme u pratnji Tamburaškog orkestra HGU-a Festival bunjevački pisama pod ravnanjem profesorice Mire Temunović. Nastupili su i „pobjednički“ ansambli Ravnica i Hajo, a dviju festivalskih uspješnica podsjetili smo se putom njihovih video spotova. Ovaj dobro posjećeni događaj završen je pjesmom Podvikuje bunjevačka vila, u skupnoj izvedbi svih sudionika koncerta.

Monografiju obogatite uspomenama!
Govoreći o monografiji, jedan o njezinih autora Marko Sente je rekao: „Nemojte tražiti nedostatke, već smisao. A smisao je da se zabilježe osnovni podaci o proteklim događajima i da listajući stranice monografiju obogatite svojim uspomenama i sjećanjima vezanim za pojedine nastupe i ljude“.

God koncert HGUFBP2015 1 mPredsjednik Upravnog odbora HGU-a Festival bunjevački pisama Marko Sente zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da Festival živi već 15 godina, kao i da se razvija i raste. Zahvalio je također i institucijama koje su pomogle izdavanje monografije, te izrazio nadu da će Festival i dalje podupirati kako publika tako i pokrovitelji, kao i da će manifestacija doživjeti barem još 15 novih izdanja.

Monografija, u sklopu koje je objavljen i CD s 15 pobjedničkih pjesama, može se kupiti u Suvenirnici pod Gradskom kućom u Subotici, kao i putem facebook stranice Festivala.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima