Godišnji koncert HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 38

FBP godisnji koncertHrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice priredila je 4. prosinca 2018. svoj godišnji koncert, na kojem je u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće prikazala što su tijekom ove kalendarske godine uradili. Kako smo već navikli na ovome koncertu ujedno je promoviran novi CD, na kojem se nalaze pjesme s 18. Festivala bunjevački pisama

Sve ovo bilo bi uobičajeno da se tamburaši samo tri dana prije koncerta nisu našli u nezavidnoj situaciji. Naime, u noći između 1. i 2. prosinca nepoznati počinitelji provalili su u prostorije udruge, takozvanu Tamburašku kuću i odnijeli sve tambure koje su zatekli, kao i ozvučenje u ukupnoj vrijednosti od 15 tisuća eura. 

Prikazan cjelogodišnji rad

Bez obzira na okolnosti, nisu posustali, nego su i pored ovog nemilog događaja priredili koncert koji je njihova vjerna publika ispratila s velikom pažnjom. Po riječima profesorice Mire Temunović ljudi su se, kada su čuli što se dogodilo, javljali i nudili svoje tambure kako bi koncert mogao biti i izveden. 

Na koncertu, koji je bio podijeljen u tri cjeline nastupili su Dječji tamburaški orkestar, Veliki festivalski orkestar, oba pod dirigentskom palicom Mire Temunović i ansambl Biseri, kao gosti koncerta koji su na ovaj način obilježili 20 godina rada i djelovanja. Kao vokalni solisti s dječjim orkestrom nastupili su: Sara Uršal, Iva Molnar, Matea Dulić i Matija Ivković Ivandekić. S festivalskim orkestrom kao instrumentalni solisti nastupili su Magdalena Temunović - basprim i Aleksandar Rukavina - harmonika. 

Ovim programom i prigodnim pjesmama djeca i mladi su ujedno čestitali nadolazeće Materice i Oce, a posljednjom kompozicijom Tritsch-tratsch polkom Johana Straussa, koju su skupa izveli festivalski orkestar i Biseri, uveli su nas u blagdansko razdoblje Božića.

Ansambl Biseri

Poznati subotički ansambl Biseri radi i djeluje već 20 godina. Nastali su kao skupina prijatelja iz kvarta koji su željeli zajedno svirati. Jedan od mentora i učitelja na samom početku rada bio im je poznati harmonikaš Antuš Gabrić, a na njegovu inicijativu ansambl je dobio ime Kerski biseri, te su kasnije ostali samo Biseri

Na samom početku ansambl je imao pet članova: Joso i Zoran Šipoš, Zoran Marjanušić, Miroslav Letović i Ante Crnković, a kasnije im se pridružio Nikola Perčić. Nizale su se svirke, nastupi, prvi svatovi, a svoj zanat pekli su u Elzi pod tornjem, Ribljoj čardi i drugim ugostiteljskim objektima. Vremenom dolazi do promjene članova sastava, pa se tako Biserima pridružuju Darko Bajić, Josip Francišković i Bojan Bukvić. 

Dolaskom Franciškovića za ansambl počinje nova etapa u radu. Ansambl počinje s autorskim radom i sudjelovanjem na festivalima ostvarujući zapažene nastupe i osvajajući nagrade. Rado ističu nagrade na Festivalu bunjevački pisama u Subotici, prvu nagradu na natjecanju tamburaških sastava u Novom Bečeju 2012. i 2015. godine, nagradu za najbolji orkestar i najboljeg basistu na VI. Tamburica festu 2013., nagradu za najbolju novu pjesmu na X. Tamburica festu 2017. godine. Za neke od svojih pjesama Biseri su snimili i video spotove, a na ovome koncertu prikazana su dva.

Galerija fotografija: https://www.facebook.com/pg/niuhrvatskarijec/photos/?tab=album&album_id=2192608700750624

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima