Godišnji koncert HKPD-a „Jelačić“ i ovoga puta na visini

Objavljeno: 17.06.2016. Pregleda: 35

God koncert Jelacic2016 1Kao krunu godišnjeg rada, ostvarenog napretka i postignuća glazbenih sekcija, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić Petrovaradin priredilo je 12. lipnja 2016. godine, u amfiteatru novosadskog SPENS-a, svoj godišnji koncert čije je održavanje tradicionalno vezano uz mjesec lipanj, neposredno prije ljetne stanke i godišnjeg odmora za sve članove. Program koncerta obilježili su nastupi pjevačke klape, tamburaškog orkestra, vokalno-instrumentalnog sastava i pjevačkog zbora, te gostujućeg ansambla Društva Slovenaca Kredarica iz Novoga Sada s kojim Jelačić ima višegodišnju suradnju.

God koncert Jelacic2016 2Petrovaradinskoj, novosadskoj, srijemsko-kameničkoj i srijemsko-karlovačkoj publici pjevala je najprije mješovita klapa i to dvije dalmatinske skladbe: Ležiš u kantunu u a capella izvedbi i Cesarica sa solistom Petrom Pifatom i klavirskom pratnjom. Dječji i omladinski tamburaški orkestar nastupili su skupa, interpretirajući vokalno i instrumentalno, u posve novom ruhu, dobro poznate pjesme: Osam tamburaša, Sinoć kad je pao mrak, Govori se da me varaš i Stari župski ples. Iznenađenje je bila instrumentalna izvedba narodnih skladbi Pukni, zoro i Makedonsko devojče s kojom je orkestar zapravo bio pozvan na „bis“ od oduševljene publike.

God koncert Jelacic2016 3Veoma staru dalmatinsku pjesmu Daj mi, daj, koja se u davnoj prošlosti rado pjevala u petrovaradinskim društvima, izveo je vokalno-instrumentalni sastav HKPD-a Jelačić, na čelu s tradicionalnom dijatonskom harmonikom, konstruiranom za sviranje u samo jednom tonalitetu – D-duru. Od spomenutog sastava, publika je čula i skladbu Kad čujem tambure koja, također, predstavlja obilježje vinskog dijela Srijema.

God koncert Jelacic2016 4Prije izlaska mješovitog pjevačkog zbora Društva na scenu i višeglasne izvedbe skladbi Milost, O, more duboko, More mi je ljubav tvoja (sa solistom Miroslavom Klašnjom), Ej, mati, mati i Kolo, koncertni je program posebno uzveličao nastup gostujućeg ansambla Društva Slovenaca Kredarica iz Novoga Sada koji je uz zvuke trube, harmonike, gitare i basa predstavio nasljeđe i umijeće izvedbe najpopularnijih skladbi slovenskoga glazbenoga žanra. Poznata glazbena djela braće Avsenik poput Kmetic praznuje, Na avto cesti, Iz Bohinja, Spomin i Na Golici u nastupu ansambla Kredarica podigla su na noge cijeli amfiteatar i u ritmu polke dala življi ritam cijelom koncertu.

Na završetku svečanosti, HKPD Jelačić se klapskom izvedbom pjesme Ruža crvena oprostio od domaće publike, najavljujući od jeseni još bogatiji sadržaj kulturnih aktivnosti.

Izvor: Hrvatska riječ (P. P.)
 Fotografije: Aleksandar Miškov

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima