Godišnji koncert HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 28.05.2016. Pregleda: 38

God koncert Gubec Ruma2016 1Bogatim repertoarom u izvedbi članova Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume, kao i nastupom vokalnih solista, jedno od najstarijih društava u Vojvodini još jednom je potvrdilo na svom svečanom godišnjem koncertu održanom 21. svibnja 2016. godine, u Kulturnom centru u Rumi da entuzijazam i volja za napretkom kod članova ove udruge ne jenjava. A to je potvrdila i mnogobrojna rumska publika koja uvijek očekuje nešto novo. I kako ističu organizatori, uvijek im je veliki izazov pripremiti koncert u svom gradu. Sudeći po gromoglasnom pljesku i riječima hvale nakon koncerta, tamburaši iz Rume su još jednom potvrdili da su opravdali njihovo povjerenje.

HKPD Matija Gubec iz Rume godišnje održi svoja dva koncerta. Prvi je svečani godišnji koncert koji se uvijek organizira početkom proljeća: „Ovo je godina kontinuiteta kada naš tamburaški orkestar nastavlja svoj uobičajeni tempo rada. Mogu reći da sam veoma zadovoljan rezultatima koje naš orkestar ostvaruje, a to je večeras potvrdila i rumska publika. Iz škole tambure i ove godine je stigao novi pomladak, a pokušali smo uvesti i neke novine. Imamo nove ljude u Upravnom odboru s kojima smo uspjeli pripremiti projekte s kojima ćemo sudjelovati na natječajima. Želimo iskoristiti naš prostor u društvu što kvalitetnije i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Pred nama je Festival muzičkih društava, a zatim i ostale redovite aktivnosti kada se svi skupa okupljamo u Društvu i družimo“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Pavle Škrobot.

Rumo ljepotice, Dalmatinski šajkaš, Slavonska rapsodija, ali i druge, strane kompozicije poput Moon river, Che serà serà samo su neke od kompozicija bogatog i nešto drugačijeg repertoara, izvedenih pod dirigentskom palicom Josipa Jurce, koje je rumska publika imala priliku te večeri čuti: „Uvijek nam je teže pripremiti repertoar za svečani godišnji koncert u Rumi, jer se pred rumskom publikom ne smijemo ponavljati. Meni je najteže spremiti kompozicije, napose ozbiljne instrumentalne muzike i uvijek moram ‘kopati’ po arhivi i napraviti neke nove aranžmane. Međutim, to uvijek na kraju sve ispadne dobro, jer mi na probama sve dobro uvježbamo, a na koncertu se vide naši plodovi rada“, kaže Josip Jurca.

„U amaterizmu je jako veliko osipanje, napose u ansamblima. Svake godine nekoliko tamburaša napusti orkestar najčešće zbog zaposlenja u nekom drugom mjestu, tako da mi stalno vodimo računa o radu škole tambure kako bismo ta prazna mjesta popunjavali. Posljednjih nekoliko godina našu školu tambure uspješno vodi Željko Jerković, naš basist koji je i ovoga puta pripremio te mlade ljude. Oni su lijepo osvježenje u našem orkestru i vidi se napredak. Orkestar je pomlađen i mogu reći da jako dobro zvuče“, zaključuje Jurca.

Oduševljenje rumske publike na svečanom koncertu posebno su izazvali i vokalni solisti Katarina Atanacković, Marija Ratančić, Zoran Lepšanović i Dušan Stupar. Oni su izveli nekoliko skladbi u pratnji tamburaškog orkestra iz Rume. „Meni ovo Društvo mnogo znači. Četrdeset godina sam proveo u njemu, stvarajući nove pjesme Srijema, Vojvodine i drugih krajeva i njegujući lijepu tradiciju. Kad poželim prestati, prosto ne mogu. Srce me vuče jer pjesma je ipak nešto najljepše što postoji. Zato sam odlučio, dokle god budem mogao, ja ću pjevati, kako bih mladima bio uzor i pomagao im u radu kako bi me jednog dana naslijedili“, ističe Dušan Stupar.

A da suradnja dva susjedna srijemska mjesta može biti itekako plodna i uspješna desetljećima potvrdio nam je i vokalni solist Zoran Lepšanović iz Golubinaca, koji redovito sudjeluje na koncertima: „S udrugom iz Rume surađujem već 30 godina. Meni je uvijek drago i čast mi je da budem gost tamburaškom orkestru. A moja suradnja s njima počela je davno, najprije s Josipom Jurcom, a zatim i sa svim ostalim članovima Udruge. Veliki je izazov pjevati pred publikom, ali je moje zadovoljstvo veliko kada vidim da me oni uvijek srdačno prime“, kaže Lepšanović.

Osim mnogobrojne publike, koncertu su prisustvovali i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, ministar savjetnik Dragan Sladoja, predstavnici lokalne samouprave općine Ruma, kao i predstavnici hrvatskih srijemskih udruga i gradskih kulturno-umjetničkih društava iz Rume.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabaši)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima