Godišnji koncert HKPD-a „Tomislav“ iz Golubinaca

Objavljeno: 26.02.2019. Pregleda: 63

Tomislav Golubinci logoHKPD Tomislav iz Golubinaca održalo je 7. prosinca 2018. petnaesti puta svoj godišnji koncert. Pred brojnom publikom u kazališnoj dvorani u Staroj Pazovi udruga iz Golubinaca predstavila je rad svojih odjela: Omladinskog tamburaškog orkestra sa solistima Darkom Ćaćićem, Mirkom Peršićem, Dubravkom Ćaćić i Zoranom Lepšanović, tamburaškog sastava Ladan špricer te novoosnovane pjevačke skupine. Kao gostujući ansambl ovoga puta na godišnjem koncertu predstavio se slovački KUD Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove s kojima udruga iz Golubinaca ima dugogodišnju uspješnu suradnju.

U amanet mladima

HKPD Tomislav je s radom počeo 2002. godine, a Vlatko Ćaćić je na čelu te udruge od samog početka njenog rada.

„Društvo je počelo s radom 2002. godine i nastavilo je tradiciju drugih hrvatskih udruga koje su djelovale u Golubincima. Imamo podatak da su 1905. godine članovi tadašnje Hrvatske čitaonice iz Golubinaca nastupali u Zemunu, što govori u prilog tome da su udruge iz našeg kraja bile veoma aktivne i u to vrijeme“, kaže Ćaćić, ističući kako je Društvo tijekom proteklih godina uspješno radilo i da su mu očekivanja da će se tako nastaviti i u budućnosti.

„Smatram kako smo dosta uradili, na mlađima je da nastave ovu tradiciju, a mi stariji ćemo pomoći koliko možemo. Svaka godina nam je sve teža u financijskom smislu. Unatoč tome ove godine smo imali brojne nastupe i koncerte. S našim Mačkarama smo se predstavili na nekoliko karnevala, međutim upravo zbog nedostatka financijskih sredstava nismo uspjeli otići u inozemstvo. Okosnicu našeg Društva čini tamburaški orkestar, škola tambure koja uspješno radi i okuplja mlade. Oni nastavljaju tradiciju tamburaške glazbe u Golubincima“, navodi Ćaćić dodajući kako udrugu u siječnju 2019. očekuje izborna skupština.

Novi odjel

Na koncertu se predstavila novoformirana pjevačka skupina, koja se zajedno sa zborom župe Sveti Juraj iz Golubinaca predstavila božićnim i narodnim pjesmama.

„Trudimo se svojim nastupom pokazati sve ono što smo pripremali tijekom cijele godine. Mnogi mještani se priključuju u rad udruge i pomažu Društvu. Okupljamo i mlađe i starije, a pjevačka grupa trenutno broji oko 15 članova“, kaže voditeljica pjevačke grupe i dirigentica Tamburaškog orkestra, etnomuzikologinja Dubravka Ćaćić.

Potpora prijateljima

SKUD Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove obogatilo je svojim nastupom koncert golubinačke udruge.

„Imamo lijepu suradnju s udrugom iz Golubinaca. Često gostujemo u Golubincima na njihovim manifestacijama, a i oni su uvijek naši dragi gosti. Inače, Općina Stara Pazova pomaže rad svih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju na području ove općine, a ima nas zaista puno i svi između sebe lijepo surađujemo“, kazala je voditeljica folklorne skupine SKUD-a Ružena Červenska.

Koncertu je nazočila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak, koja je tom prigodom pozdravila sve nazočne, a članovima udruge iz Golubinaca poželjela uspješan dalji rad. A Golubinčani su nakon koncerta pozvali sve prisutne da im se ponovno pridruže na manifestaciji Mačkare u njihovom mjestu, koja će biti održana 2. i 3. veljače 2019. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima