Godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta

Objavljeno: 21.07.2022. Pregleda: 42

U sklopu Tavankutskog kulturnog lita, u nedjelju, 10. srpnja 2022. godine, održan je Godišnji koncert Folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Više desetaka plesača različitih generacija u pratnji glazbenog ansambla izveli su desetak točaka, a sudeći po pljesku i reakcijama, na radost velikog broja publike u mjesnom Domu kulture. Predstavile su se sve folklorne skupine: dječja, srednja i reprezentativna kao i veterani folkloraši te udruge.
Uz tradicionalne bunjevačke, publika je imala prilike vidjeti i plesove iz Slavonije, Baranje i Vranja, a upriličena je i jedna premijera – koreografija Bosilegradsko krajište. Na koncertu je nastupila i vokalna solistica Katarina Mamužić.

Voditelj srednje i reprezentativne skupine folkloraša je Darko Prćić, a voditeljica dječje skupine Sanda Benčik. Veterane vodi Boris Godar, a voditelj glazbenog ansambla bio je Nikola Vujić.
„Svaka skupina izvela je bunjevačke plesove, svaka na svoj način. Korona nas je na jedno vrijeme ‘zatvorila’, ali evo možemo reći da smo se lijepo vratili. Čak imamo i malo više interesiranja. Koncert smo spremali od ožujka do danas. Najmlađa dječja skupina broji četrdesetak članova, srednja tridesetak, a reprezentativna oko 25", kaže voditelj folklorne sekcije Darko Prćić.
Gupčevi folkloraši su od kraja svibnja bili aktivni u lokalnim manifestacijama te gostovali u više mjesta (Topolje, Velika, Bajmak). Nakon Godišnjeg koncerta čeka ih mjesna Dužijanca i Dužijanca u Novom Sadu, a sezonu završavaju ljetovanjem u Novom Vinodolskom. Od rujna ponovno počinju s radom kada je i upis novih članova.
Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima