Godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 31.12.2019. Pregleda: 43

rasli smo pjevajuciGodišnji koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, koji je održan 3. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici bio je u znaku jubileja. Ove godine u rujnu održana je 15. Smotra dječjih pjevača i zborova, a prvi sudionici Smotre su danas odrasli ljudi, neki već i roditelji. Svi su oni rasli uz pjesmu i tamburu i tako dali svoj doprinos očuvanju tamburaške glazbe. 

Izložba fotografija 

Prije samoga koncerta u predvorju ispred Velike vijećnice Gradske kuće u Subotici otvorena je izložba fotografija na kojima su svi sudionici u proteklih 15 Smotri dječjih pjevača i zborova. Izložbu fotografija nazvanu Rasli smo pjevajući otvorila je etnomuzikologinja i profesorica tradicijskog pjevanja Tamara Štricki-Seg, koja je u svom obraćanju govorila o značaju Smotre, te je ovom prigodom iznijela i zanimljive podatke napravivši analizu dosadašnjih Smotri. U proteklih 15 godina izvedena je 101 melodija od kojih su 94 pjesme, a 7 je instrumentala, točnije bunjevačkih kola (igara). Izvedene su 44 stare bunjevačke pjesme, a najviše puta je izvedena pjesma Alaj nane. U drugu skupinu profesorica Štricki je svrstala pjesme koje su namjenski pisane za Smotru, a na ovome popisu našlo se 14 novih skladbi. Dvije najpoznatije pjesme, koje su ujedno i najviše puta izvođene, su Subotica autorice Đule Milodanović i Al‘ sam rđav autora Marjana Kiša. Također među pjesmama koje su izvođene na Smotri našle su se i one koje su namjenski pisane za Festival bunjevački pisama, a takvih je bilo 23, od kojih su najviše izvođene I kad ostarim, Tribam koga i Bunjevka sam. Našlo se na ovome popisu i 11 pjesama Zvonka Bogdana, od kojih su najviše izvođene Kraj jezera i Ej, salaši. 
Kada su u pitanju solisti, subotičkoj publici su se najviše puta predstavili Luka Skenderović (9 puta) i Dunja Šimić (8 puta). 
„Kroz svaku Smotru provlači se i tradicijski element, a to je nastup kraljica, koje su svojim pjevanjem i ljeljanjem, dozivale i druge na Smotru. Kraljice su dolazile iz Male Bosne, Žednika, Tavankuta i Subotice (Aleksandrova i Kera). Izložba Rasli smo pjevajući pokazuje višestruki značaj za cijelu zajednicu, a to je jednom riječju tradicija. Hrvatska glazbena udruga čuva ovu tradiciju, prenosi ju usmenim, ali i glazbeno-pismenim putem, te potiče stvaranje novih melodija, koje će jednoga dana postati dio tradicije novih generacija”, kaže Tamara Štricki-Seg. 
Fotografije na izložbi su iz arhiva NIU Hrvatska riječ. 

Spoj prošlosti i sadašnjosti  

Program na koncertu je također bi posvećen spomenutom jubileju, te su tako pojedini solisti predstavljali ovogodišnju Smotru, a velika većina njih Smotre koje su održane ranijih godina. Na interesantan način je napravljen spoj prošlosti i sadašnjosti tako što je svaki izvođač prije nastupa imao kratki isječak iz nekog od svojih ranijih nastupa na Smotri. Na taj način se publika, koja je ispunila Veliku vijećnicu Gradske kuće u Subotici, mogla podsjetiti kako su izvođači zaista rasli pjevajući, a svojega prvog nastupa s osmjehom na licu prisjetili su se i solisti. 
U prvome dijelu koncerta Dječji tamburaški orkestar je izveo kompozicije koje su obilježile ovu godinu, brojne nastupe, natjecanja, nagrade i izuzetne rezultate, dok su se u drugome dijelu predstavili vokalni i instrumentalni solisti koje je pratio skupa Dječji tamburaški orkestar i Festivalski orkestar pod ravnanjem profesorice Mire Temunović. 
„Ove godine odlučili smo program učiniti drugačijim s naglaskom na Smotru. Današnji izvođači su bili sudionici prvih Smotri, a s ponosom ističemo da su neki od njih već odrasli ljudi, pa i roditelji. Pripremajući koncert prisjećali smo se početaka, a ono što nam je osobito drago jeste što su svi današnji izvođači pristali sudjelovati u ovome program”, kaže dopredsjednik HGU-a Vojislav Temunović. 
Tako su na koncertu kao solisti nastupili: Matija Ivković Ivandekić, Katarina Vukadinović, Roko Piuković, Kristina Anišić, Kristina Kemenji, Kristina Crnković, Petar Skenderović, Dunja Šimić, Martina Lišić, Ana Francišković, Katarina Skenderović, Luka Matatić, Magdalena Temunović, Katarina Vojnić Purčar i Luka Skenderović. 
Tijekom večeri s dvije pjesme ujedno je predstavljen i novi nosač zvuka na kom se nalaze sve pjesme s ovogodišnjeg XIX. Festivala bunjevački pisama, koji se po cijeni od 300 dinara može nabaviti u prostorijama udruge. 
Na kraju koncerta svi izvođači su skupa izveli takozvanu himnu Smotre pjesmu Subotica, a predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente se u svome govoru zahvalio svim sudionicima i roditeljima koji su dovodili djecu na probe i nastupe, te tako bili dio odrastanja Smotre. Ujedno, ovom prilikom Udruga je dodijelila i nagradu – priznanje Katarini Čeliković koja je tijekom svih 15 godina lektorirala tekstove i pripremala voditelje, koji su uvijek bila djeca ili mladi. Tako su se i ovoga puta u ulozi voditelja našli Katarina Vojnić Purčar i Luka Ješić. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima