Godišnji koncert KUD–a Hrvata „Bodrog“

Objavljeno: 08.06.2017. Pregleda: 47

Bodrog godisnji koncert sl 2Godišnji koncert Bodroga prigoda je da se Monoštorcima predstave svi članovi ove udruge, od onih najmlađih koji još nisu stasali ni za školu, pa do onih starijih. Tako je bilo i ovoga puta, ali su oni koji su i ovoga puta na pozornici očekivali kitnjastu šokačku nošnju, onu Monoštorsku, bili u krivu, jer je ono što su spremili članovi Bodroga bilo nešto sasvim drugačije. A da bi na pozornici sve bilo savršeno i bez pogreške, trebalo je mnogo sati napornih proba, mnogo truda i znoja.

A onda je krenula pjevačko-igračka šetnja, od Baranje, preko Posedarja u okolici Zadra, do Mirlović zagore. „Igrali smo do sada Bunjevac i Slavoniju i Baranju, ali su ovi plesovi iz Mirlović zagore nešto skroz drugačije. Mogu reći da nas i pete i listovi užasno bole. Trudili smo se uhvatiti taj stil plesa. Dali smo sve od sebe, a jesmo li uspjeli ili ne najbolje bi rekli ljudi iz Mirlović zagore“, kaže Sonja Periškić, nekoliko minuta nakon završetka koncerta, još uvijek u nošnji koju im je za ovu prigodu posudio KUD Izvor iz Stanišića.

Marijan Pejak član je Bodroških bećara, ali ovog puta oprobao se u skroz drugačijem načinu pjevanja. Netipičnom za Bećare.

„Bilo je teško i probe su stvarno bile teške. Na nekoliko posljednjih proba s nama je radio jedan momak iz Stanišića koji nam je pomogao da što bolje svladamo taj način pjevanja. Lijepo je to, ali meni više leži ovo naše monoštorsko pivanje“, kaže Marijan.

A glavni krivac što su se članovi Bodroga oprobali i u drugim plesovima i pjesmama netipičnim za ovo podneblje je potpredsjednica Bodroga i voditeljica foklorne sekcije Anita Đipanov-Marijanović, koja je spretno primijenila ono što je naučila na seminaru koji je pohađala u Hrvatskoj.

„Moja zamisao je bila da koncert bude jedna rapsodija hrvatske baštine, jedan kotač koji će se okretati od panonske do dinarske zone. Krenuli smo iz Baranje s plesovima podunavske i podravske Baranje, Bodrog godisnji koncert sl 1a za sam kraj koncerta odabrali smo plesove i pjesme iz Mirlović zagore. Tu koreografiju i plesove ja sam pohađala ove zime u školi folklora u Koprivnici i ovu koreografiju sam igrala na završnom koncertu. Moja zamisao je bila da dio tog svog znanja prenesem na folkloraše u Bodrogu i da ih naučim novom načinu i stilu plesa. Jer iz jednog laganog panonskog koraka mi smo otišli u Dinaru. Kada smo probali, rekla sam im da zamisle da plešu na kamenu, s tvrdim i jakim koracima. Mislim da smo danas prikazali nešto novo i drugačije i trudit ćemo se da svake godine za našu publiku priredimo nešto novo“, kaže Anita.

Plesnu postavu pojačala su i petorica momaka, koji su novi članovi Bodroga, a udruzi su se priključili na početku priprema za godišnji koncert.

Poslije ovako uspješnog koncerta predsjedniku Bodroga Željku Šeremešiću ostalo je jedino da bude zadovoljan onim što su na pozornici pokazali članovi udruge koju vodi.

„Iskreno rečeno, nije bilo straha kako će gledatelji prihvatiti ovo što smo pripremili za godišnji koncert. Uložili smo mnogo truda, od pripreme koreografije, do nabave nošnje. Više sam se možda bojao kako će ova bina izdržati ovako žestok nastup naših folkloraša“, našalio se na kraju Šeremešić.

Gosti ove, više nego uspješne, večeri bili su članovi TO Matija Gubec iz Tavankuta pod dirigentskim vodstvom prof. Vojislava Temunovića i Igor Macura iz Stanišića, koji je u Monoštor donio zvuk gusli i frule dvojnice.

Godišnji koncert je iza članova Bodroga, a još dok se ne slegnu dojmovi s koncerta počet će nove pripreme jer članovi Bodroga spremaju se za zagrebačku Smotru folklora, a nakon toga za Vinkovačke jeseni.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Obaveštenje o kolačićima