Godišnji koncert orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume

Objavljeno: 07.07.2022. Pregleda: 49

U ljetnoj bašti HKPD-a Matija Gubec u Rumi 24. lipnja 2022. godine održan je godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra i predstavljen rad učenika škole tambure. Unatoč problemima uzrokovanim koronavirusom, članovi udruge uspjeli su se pripremiti i organizirati prvi ovogodišnji koncert na kojem se okupio veliki broj ljubitelja tamburaške skladbe i prijatelja rumske udruge, koja ove godine obilježava 118 godina kontinuiranog rada. Veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Josipa Jurce predstavio se s nekoliko kompozicija i njegovih autorskih pjesama. Nastupili su i solisti Katarina Atanacković, Marija Ratančić i Dušan Stupar. Osvježenje večeri bili su mladi tamburaši koji su gledateljstvu predstavili što su naučili u protekloj godini.

Udruga kao druga kuća

Prisutne goste je pozdravio predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc i zahvalio se svima što prate rad udruge. Tom prilikom pozvao je roditelje da upišu svoju djecu u školu tambure:
„Drago nam je što se poslije dužeg vremena imamo priliku okupiti i uživati u zvucima tamburaške glazbe koju je pripremio dirigent Josip Jurca. Ovaj koncert je izuzetno važan, ne samo za nas nego za poticanje rada Društva, a i publika se zaželjela tamburaške glazbe. Orkestar je sve vrijeme vrijedno radio, solisti su lijepo nastupili i drago nam je što je publika to osjetila. Čestitao bih ne samo solistima nego i Josipu Jurci, koji već 25 godina uspješno vodi orkestar. Publika se u udruzi osjeća kao kod kuće i u takvoj atmosferi osjećaj je puno ljepši".  

„Generacije su stasavale u Društvu od dana osnutka 1903. godine. U udruzi su uvijek bili aktivni svi moji članovi obitelji: od djeda, oca, mene, mojih sinova i unuka. Udrugu doživljavamo kao svoju drugu kuću i tu više vremena provodim nego doma. Drago mi je što se višestoljetna tradicija tamburaške skladbe nastavlja, a mladi nam daju nadu da će tako biti i u budućnosti. Mislim da će se mnogi od njih za dvije godine priključiti Velikom tamburaškom orkestru i da će nastaviti svoju glazbenu karijeru", kaže dirigent Jurca.
To potvrđuje i zamjenik voditelja škola tambure Bojan Levovnik:  

„Važno je da mladi sudjeluju u radu udruge, jer oni svojim radom doprinose da se tradicija ne zaboravi. Među mladim tamburašima ima puno njih koji daju nadu da će biti vrsni tamburaši. Iako živimo u vremenu društvenih mreža i informacijskih tehnologija, drago mi je što vidim da su djeca zainteresirana za ovakav vid druženja".

Potpora institucija

Među mnogobrojnim gostima, na koncertu su bili predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, menadžerica za kulturu u ZKVH-u Katarina Čeliković i predsjednik SO Ruma Stevan Kovačević. 

„Oduševljena sam onim što smo čuli večeras. Nažalost sam prvi puta ovdje, ali mi podržavamo ovo Društvo i zdušno se nadamo da će oni nastaviti kontinuitet koji su imali, najduži među hrvatskim udrugama. Hrvatska udruga u Rumi je naš stup, potporni stožer. Želimo im da nikada ne prodaju svoje, ne samo tambure nego ni glazbu i da ona zvuči jednako dobro kao što je zvučila prije 100 godina. Uvijek ćemo im biti velika podrška u nastojanju da sačuvaju ovu notu prema hrvatskom narodu, prema svojoj baštini i da nastave živjeti", izjavila je Vojnić. 

„Ponosim se tim što sam u mogućnosti biti s jednom od najstarijih hrvatskih udruga u Vojvodini koja njeguje i baštini tradiciju srijemskih Hrvata", izjavio je u ime pokrajinske Vlade Goran Kaurić i dodao:
„Drago mi je da i lokalna samouprava pomaže rad udruge i što zajedno rješavaju sve probleme. Pokrajinska vlada je kroz niz natječaja napravila takve programe kojima nastojimo uravnotežiti da svi pripadnici nacionalnih manjina koji njeguju etnčke identitete što kvalitetnije mogu raditi. Vjerujem da ćemo uspjeti podići ovo Društvo na još veću razinu i da ćemo unaprijediti njihov rad".  

„Članovi Društva koji skoro 120 godina njeguju kulturu hrvatskog naroda i naroda ovog podneblja još jednom su pokazali da su ostvarili svoju kulturnu ulogu. Drago mi je da Društvo pokazuje vitalnost i u ovim teškim uvjetima kada je teško održati i pomlađivati kulturno-umjetnička društva. Mi iz lokalne samouprave bit ćemo im kao i do sada podrška u njihovom radu. Suradnja lokalne samouprave i udruge je izvanredna. Razumijemo se, probleme rješavamo kroz dobru komunikaciju i konsolidirano poslovanje proračuna daje nam nadu da ćemo imati znatno veća izdvajanja za kulturu, a samim tim i za hrvatsku udrugu", izjavio je predjednik SO Ruma Stevan Kovačević. Koncert je tradicionalno završen kompozicijom Ruma ljepotice koju je skladao Josip Jurca u izvedbi Dušana Stupara. Nakon ljetnje pauze, članovi rumske udruge najavljuju aktivan rad u rujnu, te pripreme za planirane koncerte.

Izvor: Hrvatska riječ S. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima