Godišnjim koncertom HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume obilježena 115. obljetnica rada

Objavljeno: 27.02.2019. Pregleda: 40

Matija Gubec RumaHKPD Matija Gubec iz Rume održalo je prošlog vikenda godišnji koncert i obilježavanje 115. obljetnice trajanja ovoga Društva. Da je tamburaška skladba omiljena u najtamburaškijem gradu, kako ga Rumljani s ponosom nazivaju, potvrdili su te večeri i brojni posjetitelji u dvorani Kulturnog centra u Rumi, koji su svojim pljeskom nagradili članove Velikog tamburaškog orkestra i soliste, kao i članove istoimenog kulturno-umjetničkog društva iz Slavonskog Kobaša, s kojima udruga iz Rume ima dugogodišnju uspješnu suradnju.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Facebook stranica HKPD Matija Gubec Ruma

Animiranje mladih

U ime Upravnog odbora udruge sve nazočne je pozdravio predsjednik Zdenko Lanc, koji je tom prigodom istaknuo da je ponosan što obilježavaju značajnu obljetnicu i što se nalazi na čelu najstarije kulturne udruge u Vojvodini.

„Od 1963. godine Veliki tamburaški orkestar čini okosnicu našeg Društva. Mi se i dalje trudimo da omasovimo naš orkestar i da imamo što veći broj gostovanja. Mislim da se mali broj društava može pohvaliti ovolikim brojem posjetitelja koji dolaze na naše koncerte. To je pravi dar za ovaj naš amaterski rad“, kaže Lanc, ističući s obzirom na to da je nedavno imenovan za čelnog čovjeka ove udruge, da će akcent u daljem radu biti na omasovljavanju članova Velikog tamburaškog orkestra.

„Velika je odgovornost, ali ujedno i velika čast, biti na čelu jednog ovako velikog Društva kao što je Matija Gubec. Ja ću se u narednom razdoblju truditi da najviše radimo na onome što čini ova udruga, a to je Veliki tamburaški orkestar. Želja mi je da osiguramo sve uvjete da bi taj orkestar mogao raditi. Na prvom mjestu financijska sredstva, kako bi se članovi našeg orkestra mogli predstaviti kako u Srbiji tako i u inozemstvu. Također, jedna od naših novih aktivnosti su radionice za djecu. Došli smo na ideju da organiziramo dječje radionice u kojima bi djeca mogla aktivno sudjelovati u pravljenju božićnih borova, ukrasa, nakita i svega onoga što bi njima moglo biti zanimljivo. Na taj način želimo privući u rad udruge ne samo najmlađe, nego i njihove roditelje i tako ih motivirati da postanu članovi nekih od naših sekcija“, navodi novi predsjednik udruge.

Novi repertoar

U svom cjelovečernjem programu Veliki tamburaški orkestar iz Rume pod rukovodstvom JosipaJurce i solistima Dušanom Stuparom, Katarinom Atanacković i MarijomRatančićpredstavio se svojim novim, raznovrsnim repertoarom.

„Imali smo želju da posjetitelje u ovo lijepo pretpraznično vrijeme iznenadimo nekom laganom dopadljivom muzikom, koja je nekada bila popularna na ovim prostorima. Mislim da je publika bila zadovoljna i da smo ih uspjeli uvjeriti da tamburaški orkestar može svirati i meksikansku i svaku drugu vrstu muzike. Ove godine imali smo veliki broj gostovanja. Uvijek se trudimo da naši koncerti budu interesantni publici. Prošla su ona vremena kada smo mogli raditi po svom slobodnom izboru, bez obzira na simpatije publike i na želje širokog auditorija. Sada više vodimo računa da muzika bude dopadljiva i da ljudi budu zadovoljni. Mislim da donekle i uspijevamo u tome“, kaže Josip Jurca, dodajući: „Naše Društvo postoji od 1903. godine. Moj djed je 1928. godine pjevao u zboru, a otac je također bio član Društva. Udrugu smatramo našom drugom kućom, osjećamo da je to nešto naše, da tu pripadamo, a tako se i ponašamo“.

Bratski KUD

KUD Matija Gubeciz Slavonskog Kobaša osnovano je 1968. godine. Od tada neprestano djeluje. U okviru udruge djeluje folklorna sekcija, tamburaški sastav i pjevački zbor, čiji članovi su se te večeri predstavili rumskoj publici. S hrvatskom udrugom iz Rume redovito surađuju i druže se na tradicionalnim susretima Društava koje nose ime Matija Gubec.

„Godišnje održimo po 36 koncerata diljem Hrvatske i van nje, na raznim festivalima i uvijek rado dolazimo u Rumu. S članovima ove udruge smo dugogodišnji prijatelji. Sklopili smo jedno divno prijateljstvo i godinama se uzajamno posjećujemo. Pjesma i folklor, ne poznaju granice i mogu biti samo dobra poveznica“, kaže predsjednik KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša Antun Baćo, ističući važnost suradnje udruga iz Hrvatske s hrvatskim udrugama iz Srbije koje imaju slične ili gotove identične običaje, plesove i pjesme.

Osim velikog broja posjetitelja, proslavi ove značajne obljetnice nazočili su i predstavnici Općine Ruma, predstavnici hrvatskih udruga iz Srijema i župnik u Rumi Ivica Ćatić. Pokrovitelji koncerta bili su Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, HNV, Općina Ruma, Pokrajinstvo tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima