Gospa Tekijska ponovno okupila brojne glazbenike

Objavljeno: 29.05.2014. Pregleda: 52

Koncert Tekije2014-1I ove je godine, mjeseca svibnja, biskupijsko svetište na Tekijama bilo na poseban način ispunjeno „Molitvom i pjesmom Gospi Tekijskoj“, koje su u vidu istoimenog slogana obilježile četvrti po redu koncert Marijanskih pjesama. Kako se, prema tradiciji Rimokatoličke crkve, radi o mjesecu posvećenom naglašenijem štovanju Bogorodice, u svetištu je još 7. svibnja 2011. godine organiziran prvi skup crkvenih pjevača, zborova i svirača, pozvanih svojim umijećem odati čast Onoj koja je „svake hvale predostojna“ te raznolikošću nastupa svjedočiti o neiscrpnom bogatstvu kršćanskog glazbenog nasljeđa.

Koncert Tekije2014-2U četverogodišnjem nizu održavanja, uključujući i posljednji, na koncertu su sudjelovala 23 izvođača. Tako je 10. svibnja 2014. godine, nakon svečane sv. mise koju je uz koncelebraciju petorice svećenika služio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, nastupilo pet sudionika. Posebnost ovogodišnjeg koncerta bila je što se njegovo održavanje odvijalo u godini koju je uprava svetišta nedavno proglasila „Godinom Ilije Okrugića Srijemca“, svećenika zaslužnog za obnovu tekijskog svetišta.

Koncert Tekije2014-4Program koncerta otvorio je Ekumenski muški zbor iz Beograda, gotovo savršeno izvodeći složene vokalne skladbe: „Marije, djevo“, „Ave Maria“, „Bogorodice, djevo“, „Gospin laudate“ i „Mati vseh rodov2. Zborom je ravnao Bratislav Prokić. Drugi po redu, nastupili su pjevači župe sveta Katarina iz Nijemaca (RH), koji su predvodili i liturgijsko pjevanje tijekom sv. mise. Predvođeni đakonom i orguljašem vlč. Pavom Mikulčićem, interpretirali su dvije pjesme: „O, pruži mile ruke“ i „Prejasna kraljice“.

Koncert Tekije2014-3Presjek vokalnih izvedbi učinjen je vokalno-instrumentalnim nastupom obitelji Balaž. Violinist, prof. Florijan Balaž odsvirao je, uz pratnju orguljaša Petra Pifata, Schubertovu „Ave Maria, a potom je uz istovrsnu glazbenu pratnju Florijanova supruga Marta (sopran) izvela također poznatu skladbu „Ave Maria“, autora J. S. Bacha i C. Gounoda.

Nešto jednostavnije, pučko pjevanje, karakteristično za mnoge današnje seoske župe, predstavila je skupina pjevača iz Sonte, iz župe svetog Lovre. Njihov jednoglasni način pjevanja bio je potpuno u skladu s repertoarom koji su pripremili i otpjevali: „Marija kroz življenje“, „Ružica majska“, „Ja sam sirota“ i „Zdravo, Majko Isusova“.

Koncert Tekije2014-5Posljednja su nastupila djeca iz novosadskih pjevačkih zborova „Ison“ i „Bajićevi slavuji“, pod ravnanjem Miše Blizanca. Riječ je o jedinstvenom inkluzivnom zboru koji čine i djeca s posebnim potrebama. Bilo je doista dirljivo slušati i gledati nastup koji je uključivao i „pjevanje rukama“. Posjetitelji su živo pratili i prihvaćali izvođenje svih skladbi („Majke, majke“, „Dostojno jest“, „Veliča duša moja Gospodina“), a napose završnu pjesmu „Molitva“ koja je postala himnom Festivala Europe „Hearts in Harmony“. Nakon ovoga nastupa, iz crkve nitko nije mogao izaći ravnodušan.

Na koncu je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić podijelio skromne poklone predstavnicima svih izvođačkih skupina, a biskup Đuro im je potom od srca zahvalio, ističući kako su Tekije „danas upriličile jedinstvo u različitosti. Gospa koja nas je okupila u jedinstvo, u zajedništvo kod ovoga koncerta… u različitosti pjesama, svirki, glazbe i u različitosti našega života“. Svečanost je završena pjevanjem Okrugićeve himne tekijskog svetišta, u zajedničkoj interpretaciji svih sudionika.

Koncert Tekije2014-6Program su vodili Dejana Jelečanin i Petar Pifat. Druženje je nastavljeno vani, pokraj crkve. Realizaciju koncerta podržali su Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Srijemska biskupija i brojni pojedinci, članovi petrovaradinskih župa.

Tekst: P. P.
Fotografije: Srijemska biskupija

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima