Gosti iz Hrvatske i Mađarske u Subotici

Objavljeno: 11.03.2016. Pregleda: 50

Posjet stud Baja2016 1Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s udrugom Naša djeca iz Subotice radi na promociji nastave na hrvatskom jeziku, surađujući na tom planu i s pojedincima i institucijama iz Hrvatske, ali i s Hrvatima iz drugih zemalja (Mađarske, Austrije, Slovačke). S ciljem unapređenja suradnje na tom području, prošloga su tjedna u Subotici ugostili predstavnike Grada Benkovca, kutjevačkog župnika vlč. Marijana Đukića i skupinu studenata s Visoke škole József Eötvös u Baji na kojoj postoji Odsjek za hrvatski jezik.

Predstavnici Grada Benkovca, predvođeni dogradonačelnikom Svemirom Vrsaljkom su s predstavnicima HNV-a razgovarali o mogućnostima i načinima potpore ovdašnjim Hrvatima. Dogovoreno je da će Benkovac pomoći sudjelovanje učenika iz Vojvodine u peterodnevnom programu profesionalne orijentacije na području toga grada. Taj je program namijenjen učenicima 7. razreda osnovne i 3. razreda srednje škole, a održat će se na ljeto. Vrsaljko kaže kako taj grad želi pomoći Hrvate koji žive izvan Hrvatske, pa tako i Hrvate u Srbiji. „Mi želimo u jednoj od napuštenih benkovačkih škola napraviti centar u koji bi dolazila djeca Hrvata koja žive izvan Hrvatske. Da tamo budu preko ljeta, ali da to ne budu samo ‘sunce i more’, već da skupa osmislimo program putem kojega će se oni upoznavati sa svojom matičnom domovinom i kulturom. Plan nam je i osigurati stipendije za Hrvate iz Srbije koji bi željeli studirati na području Zadarske županije. Plan postoji, ali je još rano govoriti o detaljima. Cilj nam je pomoći hrvatsku zajednicu, da se ti mladi ljudi nakon studija vrate ovdje i budu svojim sunarodnjacima od pomoći“, kaže Vrsaljko.

Svećenik Marijan Đukić je bio kapelan u Subotici i Monoštoru, te župnik u Đurđinu, a veze s ovdašnjim Hrvatima održava i danas. „Kad se vraćaju s mora učenici i njihovi odgojitelji uvijek svrate kod mene, kao i hodočasnici iz Bačke koji idu u Mariju Bistricu. Pomažem ovdašnje Hrvate da mogu svjedočiti pripadnost svom narodu i svoju vjeru“, kaže Đukić.

U sklopu stručno-terenske nastave, studenti s Visoke škole József Eötvös u Baji su posjetili OŠ Matko Vuković i vrtić Marija Petković Sunčica. „Prezentirali su nam rad u hrvatskim skupinama, što je od značaja za naše studente“, kaže Zorica Jurčević, viša lektorica u školi u Baji. „Plan je u budućnosti povezati OŠ Matko Vuković s jednom školom u Baji u kojoj se izučava hrvatski jezik. Povezivanje može pomoći da očuvamo višestoljetni hrvatski identitet u izvandomovinstvu koji se danas sve više gubi“.

Posjet Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata
Posjet stud Baja2016Studenti s Visoke škole József Eötvös u Baji su sa svojom profesoricom tom prigodom posjetili i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata koji im je predstavila samostalna stručna suradnica za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković. Nakon predstavljanja rada prve i jedine profesionalne institucije u kulturi Hrvata u Vojvodini, bilo je riječi i o mogućoj daljnjoj suradnji. Ovaj posjet je zapravo rezultat sudjelovanja prof. Jurčević u stručno-znanstvenom skupu na XIV. Danima Balinta Vujkova – danima hrvatske knjige riječi koji organizira Hrvatska čitaonica uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Zavod će i dalje razvijati suradnju s visokoškolskim ustanovama, što pokazuje i dobra praksa s Visokom školom u Baji i Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj. Studentima su darovane publikacije Zavoda koje će im biti od pomoći u njihovu obrazovanju.

Dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje i članica Udruge Naša djeca Jasna Vojnić kaže kako se ovakvim vidovima potpore i suradnje „daje potvrda da ono što ovdje radimo zaista vrijedi“. „Sada nam stiže potpora iz Benkovca, grada u Zadarskoj županiji, u kojoj dosad nismo imali partnere. Plan nam je suradnju s Benkovcem formalizirati ugovorom te na taj način osigurati da ona ima svoj kontinuitet“, kaže Vojnić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima