Gostovanje HNK Osijek u Somboru

Objavljeno: 18.12.2015. Pregleda: 43

GostovanjeHNK OS SO2015Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka gostovalo je 12. prosinca 2015. godine u Narodnom kazalištu u Somboru. Osječani su izveli komediju Branislava Nušića Sumnjivo lice u adaptaciji i režiji Olje Đorđević. Radnja Nušićevog komada smještena je u 70. godine prošlog stoljeća, a zanimljivo je da osječki glumci predstavu igraju na srpskom jeziku. Gostovanje HNK dio je kulturne suradnje koju su uspostavili Osijek i Sombor.

Nušićevu komediju Sumnjivo lice somborski kazališni gledatelji dobro poznaju, jer je predstava somborskog teatra na repertoaru neprekidno bila 15 godina. Ova predstava u režiji Jagoša Markovića striktno se držala originalnog Nušićevog teksta i vremena. Oni koji su nešto slično očekivali i od osječkog kazališta bili su iznenađeni, ali ne i razočarani. Redateljica Olja Đorđević Sumnjivo lice i sve ono što ga prati smjestila je u 70. godine prošlog stoljeća u jednu općinu, jedan službeni ured s likovima koji su isti kao što su bili i oni Nušićevi stotinjak godina prije. A isti je nesposoban ostao državni aparat, birokrati i činovništvo. Uz dosta glazbe i pjesme eto jednog zanimljivog čitanja klasika kakav je Nušić.

„Nušić je uvijek aktualan, a čini se da će to biti i nadalje. Mi smo pokušali u ovoj našoj verziji prikazati neko vrijeme za koje smo vjerovali da je dobro, ali svako vrijeme dovodi do onog sljedećeg, tako da je to vrijeme u kojem mi igramo predstavu dovelo do ovog današnjeg, a ni danas se ništa nije promijenilo. Kao student gledao sam premijeru Sumnjivog lica u Somboru i moram priznati da je sada bilo malo pozitivne treme, jer neminovno gledatelji su uspoređivali ove dvije predstave“, kaže glumac Vladimir Tintor.

„Igrati Sumnjivo lice u Somboru je jako teško“, kaže glumac Aleksandar Bogdanović. „Možda je u drugim gradovima to lako, ali ne i u Somboru. Nije nam bilo svejedno, nije nam bilo lako, ali mislim da smo opravdali status koji naše kazalište ima u Hrvatskoj. Vidim da su gledatelji dobro reagirali. Kada netko kaže da je neki pisac klasik, to znači da vam on daje mogućnost da ga smjestite u različita vremena i da ga igrate na različite načine. Mi smo radnju smjestili u vrijeme komunizma 70-tih godina. Na jednoj strani ureda slika Zdravka Čolića, a na drugoj Josip Broz Tito. To je bila redateljičina ideja i mi smo to ispoštovali. Poštovali smo terminologiju tih vremena, odnose među likovima koje je zadao Nušić. Mislim da je ovako jak ansambl, kakav je osječki, uspio tu ideju iznijeti do kraja“. Somborski gledatelji, ako su i poredili dva redateljska čitanja Nušića, nisu otišli razočarani, jer su vidjeli jednu aktualnu, zanimljivu i duhovitu predstavu.

Gostovanje Osječana u Somboru uzvratan je posjet, jer su prije nekoliko mjeseci somborski glumci gostovali na Osječkom ljetu kulture. Ali, nije Sombor jedino mjesto u Srbiji gdje gostuje osječko kazalište. „Dvadesetak godina traje suradnja sa Suboticom, skoro toliko s Novim Sadom, dogovaramo suradnju s beogradskim kazalištima, a sa Somborom ta suradnja traje mnogo duže. Mislim da je to i prirodno, jer dijeli nas manje od stotinjak kilometara. Prekogranična suradnja sa Srbijom, Bosnom i Mađarskom je ono što nastojimo intenzivirati u posljednje vrijeme. Za mene kao intendanta nije, ali je za neke možda neobično što Nušića radimo u Osijeku. Nušića ove mlade generacije ne poznaju, ali Nušić je svevremen i evo ga zato i u našem kazalištu“, kaže intendant u osječkom HNK-u Božidar Šnajder.

Prvi čovjek ovog teatra najavio je da će osječkih predstava biti u Somboru češće, tim prije što somborsko kazalište i pozornica mogu odgovoriti i scenski zahtjevnim komadima. Kako najavljuju predstavnici grada Osijeka to neće biti jedini vid kulturne suradnje sa Somborom. „Zajedno s pomoćnikom gradonačelnika Sombora Vladislavom Živanovićem nastojimo intenzivirati suradnju koje je već započela. Predstava Boing, boing gostovala je na Osječkom ljetu kulture, a ista ta predstava gostovat će u Osijeku tijekom veljače. No, osim suradnje teatara planiramo suradnju proširiti i na galerije, knjižnice, odnosno na sve ono što čini kulturu jednog i drugog grada“, kaže pročelnik za kulturu grada Osijeka Dražen Alerić. On je najavio i da se razmišlja o uvođenju takozvanih kulturnih autobusa koji bi razmjenjivali posjetitelje kulturnih događaja u Osijeku i Somboru.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima