„Grožđebal“ u HKPD Matija Gubec Ruma

Objavljeno: 23.10.2016. Pregleda: 45

grozdebal 1Usprkos tomu što je u Rumi na Brijegu danas daleko manje vinograda i vinogradara nego što je bilo nekada, običaj berbe grožđa još uvijek se prakticira. Pamte Brežani te lijepe dane kada je skoro svaka kuća u tom dijelu Rume imala svoj vinograd na obroncima Fruške gore i kada su se baš u ovo vrijeme, u listopadu, okupljali i brali svoje vinograde. Kako ta sjećanja ne bi izblijedjela, jedna se lijepa tradicija i običaji ne bi zaboravili u Rumi se svake godine organizira igranka. Tradicionalna je to manifestacija Grožđebal, koju svake godine organizira HKPD Matija Gubec.

Tako je bilo i ove godine. U prostorijama Društva, u subotu, 15. listopada, okupili su se članovi ove hrvatske udruge i njihovi prijatelji, kako bi na simbolički način obrali grožđe, družili se i proveselili.

Jedan od načina da se običaji ne zaborave

Kažu Brežani da je nekada kavana bila skupo mjesto za zabavu, pa kroz šalu kažu da je i to bio jedan od razloga što se skoro svaka obitelj na Brijegu odlučila da ima svoj vinograd i proizvodi svoje vino i rakiju: „Sada su ostala samo sjećanja na te dane i na jednu lijepu tradiciju. Ljudi, grožđa i vina onih koji žele očuvati običaje vezane za te dane još uvijek ima“, kaže predsjednik HKPD-a Matija Gubec Pavle Škrobot. „Vinarstvo u Srijemu je stara profesija. Mi smo ovdje na granici gornjeg i fruškogorskog Srijema gdje je nekada bio veliki broj vinograda. Danas ih je ostao malo, tek poneki manji vinogradar kao što sam ja. To su ostaci i tragovi nekadašnjih velikih vinograda. Jer danas je proizvodnja vina komercijalna i ona podliježe trošarinama, tako da improvizacija proizvodnje na malim površinama i s malim prinosima nije racionalna. Zato organiziramo ovakvu manifestaciju, ona je lijep način da se običaj sačuva od zaborava. Branje vinograda je uvijek bilo kolektivna zanimacija. Uvijek su se okupljale obitelji, veliko društvo i to je bio veliki obred, kao što su danas svinjokolji u Srijemu. Drago mi je što nam na ove manifestacije dolaze mladi, koji će, nadam se, upamtiti ove lijepe običaje“, kaže Škrobot. Brežani tvrde da je ova godina, za razliku od prošle, bila kišna pa je vinograd i kvalitetno grožđe bilo teže očuvati. No, bit će vina i rakije dovoljnogrozdebal 2 za ovakve prilike, okupljanja i druženja.

Poznati rumski vinogradari

Brijeg (dio Rume gdje u najvećem broju žive Hrvati), bio je nekada poznat po mnogim vinogradarima. Skoro svaka kuća na Brijegu imala je vinograd, a mnogi rumski atari bili su prekriveni vinovom lozom. Jedna od poznatih vinogradarskih obitelji bila je obitelj Galar:

„Moja obitelj, kao i mnoge na Brijegu, imala je svoje vinograde i proizvodili su vino kako za sebe tako i za druge i to u velikim količinama. Bili su među poznatijim vinogradarskim obiteljima ovdje u Rumi, gajili lozu na dosta hektara. Nažalost, toga više nema. Ostala je samo naša ljubav prema grožđu, vinu, domaćoj rakiji i ovoj lijepoj manifestaciji Grožđebal, u znak sjećanja na naše plodonosne vinograde“, kaže Miroslav Galar.

Tako se svake godine, u spomen na te lijepe vinogradarske dane, dvorište hrvatske udruge u Rumi okiti vinovom lozom, slanim kiflama i grožđem kako bi se na simbolički način obilježila berba grožđa: „Dvorište se za tu priliku ukrasi vinovom lozom s grožđem i u jednom momentu prekinemo igranku i oberemo naš ‘vinograd’. Na ovoj igranci se tradicionalno okuplja i veliki broj mladih, prijatelja Društva i tamburaša koji zabavljaju goste.“

„Ovo je lijepa manifestacija koja se održava duži niz godina u spomen na grožđe i vino, svojevrstan zaštitni znak Srijema, pogotovo ovog vinogradarskog koji naginje ka Fruškoj gori. Tako se ovdje uvijek okupe uglavnom ljudi koji vole vino i vinograde, a i kako bi na neki način oživjeli i podsjetili se na te lijepe događaje i okupljanja“, kaže tajnik društva Nikola Jurca.

 

                                                                                                                                                                Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima