„Grožđebal“ u HKPD-u „Matija Gubec“ u Rumi

Objavljeno: 12.12.2017. Pregleda: 40

grozdebal 1Pamte Brežani iz Rume dobra stara vremena kada je skoro svaka obitelj u ovoj općini gajila vinograd. U Barunovcu, dijelu Rume, nekada ih je bilo najviše. Proizvodila su se kvalitetna vina od grožđa s fruškogorskih vinogorja. Danas ih je nažalost, ostalo samo dva, vinograd pokojnog Đure Kuna, nekadašnjeg predsjednika i tajnika Hrvatskog kulturnog-prosvjetnog društva Matija Gubec, kao i vinograd sadašnjeg predsjednika Društva Pavla Škrobota. U spomen na te lijepe dane, članovi hrvatske udruge iz Rume svake godine u svojim prostorijama oživljavaju uspomene kada su se nekada na obroncima Fruške gore brali brojni vinogradi u listopadu i kada su se Brežani u velikom broju okupljali.

Kako uspomene na te dane ne bi izblijedile, i kako se tradicija i običaji ne bi zaboravili, članovi ove udruge u svojim prostorijama svake godine organiziraju igranku, tradicionalnu manifestaciju Grođžebal. Toga dana Brežani se okupljaju, druže i vesele i na simbolički način oberu grožđe okićeno u dvorištu udruge. Tako je bilo i ove godine u subotu, 21. listopada.

Sjećaju se Brežani dobrih starih vremena kada su svi s nestrpljenjem čekali vrijeme berbe grožđa: „Sada su to samo sjećanja, a mi ih nastojimo oživjeti kroz ovu lijepu manifestaciju. Danas je malo vinograda u Rumi. Gotovo da ih više i nema. Ja sam jedan od rijetkih vinogradara koji ga je nastavio obrađivati. Moja obitelj je bila jedna od poznatijih vinogradarskih obitelji ovdje u Rumi. Gajili su vinograde i proizvodili vino u većim količinama, kako za sebe tako i za druge. Trudim se koliko mogu nastaviti njihovim stopama. Naslijedio sam vinograd od našeg pokojnog člana Društva Đure Kuna i imam želju i volju da nastavim tu lijepu tradiciju Brežana i barem malo oživim vinogradarstvo u ovom dijelu Srijema“, kaže Miroslav Galar iz Rume.

Sve manje vina

Rod grožđa najviše zavisi od vremenskih uvjeta. O ovogodišnjem rodu jedan od danas rijetkih vinogradara u Rumi, kaže:

„Ova godina je bila sušna. Bilo je i mrazeva, zbog kojih su neki od vinograda i stradali. Ali zbog vremenskih prilika bilo je manje špricanja vinograda i upotrebe kemijskih sredstava, zbog čega je vinova loza mnogo zdravija nego što je to bilo prošle godine. Zato se može očekivati da će ove godine biti dobro i kvalitetno vino, iako će ga biti u manjim količinama. Ali u Srijemu se danas više pije pivo nego vino, što sve govori o tome da Srijem više nije vinski kraj, barem ne u onoj mjeri kako je to bilo prije“, kaže Pavle Škrobot, dodajući da unatoč tome običaj vinogradara i berbe grožđa još uvijek živi: „Kada su naši preci ovdje naseljavani dobivali su od vlastelinstva po komad zemlje koji je bio namijenjen upravo sadnji vinove loze. Bilo je opredijeljeno po 10 do 12 ari za svako kućanstvo, kako bi se svaka obitelj mogla prehraniti. Ta tradicija je ostala i kod nas danas. Ostala nam je još po neka okućnica gdje i dalje proizvodimo vino ili rakiju. A u spomen na vremena kada su Brežani to radili masovnije, mi organiziramo Grožđebal, našu igranku, kada simbolički napravimo svoj vinograd koji zajedno beremo. I tako se uz zvuke tambure prisjetimo dobrih starih vremena“, kaže Škrobot.

Da se ne zaboravi

I ove godine dvorište hrvatske udruge u Rumi bilo je okićeno grožđem, slanim kiflama, jabukama i perecima, koje su članovi udruge te večeri brali i degustirali:

„Ovaj običaj se kod nas zadržao, bez obzira što se danas malo obitelji u Rumi bavi vinogradarstvom. Dvorište našeg Društva ukrasi se vinovom lozom, jabukama i perecima, a uvijek tu budu i naši tamburaši koji nas uveseljevaju na igranci. Naša udruga njeguje više običaja vezanih za našu zajednicu ovdje u Rumi. Osim igranke u povodu berbe grožđa, organiziramo i igranke u povodu završetka žetve, blagdana sveta Tri kralja. Nama je to iznimno važno, prvenstveno kako bi i naši mladi to isto prakticirali u nekim budućim vremenima“, ističe tajnik Društva u Rumi Nikola Jurca.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima