HAD objavio publikaciju o Bunjevcima u Mađarskoj

Objavljeno: 25.03.2015. Pregleda: 32

O-Bunjevcima u Madjarskoj-publU nakladi Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, tijekom mjeseca ožujka 2015. godine iz tiska je izašla publikacija O Bunjevcima u Mađarskoj. Publikacija donosi drugo prošireno stajalište Mađarske akademije znanosti u povodu narodnih inicijativa za priznavanje Bunjevaca kao samostalne nacionalne manjine u Mađarskoj. Autori su dr. sc. Agnes Tóth i dr. sc. Balázs Dobos, a prijevod s mađarskog na hrvatski jezik potpisuje Đorđe Dragojlović. U odnosu na prijašnji hrvatski prijevod ovoga stajališta, u ovome je objavljena stručna redaktura teksta (koju potpisuju Slaven Bačić i Živko Mandić), uključujući i komentare redaktora, a kao dodatak u publikaciji je objavljena i selektivna bibliografija o podrijetlu i identitetu Bunjevaca (koju su uz Bačića, sačinili Tomislav Žigmanov i Mario Bara).

Stajališta Mađarske akademije znanosti glede navedenog pitanja, do sada su dva puta objavljena u Subotici u prijevodu na hrvatski jezik. Prvo stajalište iz 2006. godine, na temelju kojega je Mađarski parlament iste godine odbio inicijativu objavljeno je u prijevodu Eszter Mészáros Lenart u glasilu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Glas ravnice (br. 109, 110 i 111 iz 2007.), a drugo prošireno stajalište iz 2010., temeljem kojeg je Mađarski parlament 2011. također odbio inicijativu objavljen je u prijevodu Đorđa Dragojlovića u Godišnjaku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (br. 3 iz 2011.), zajedno s dopisom predsjednika Mađarske akademije predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva te predgovorom uredništva.

Publikacija O Bunjevcima u Mađarskoj može se nabaviti u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Kako su oba prijevoda danas već teže dostupna (Glas ravnice novinska je publikacija, a Godišnjak je stručni časopis ograničene naklade), Hrvatsko akademsko društvo odlučilo je tiskati kao samostalnu publikaciju drugo stajalište Mađarske akademije znanosti, prije svega da bi ga učinilo dostupnijim širem čitateljstvu i stručnoj javnosti u Vojvodini i Hrvatskoj, kao važan stručan prinos politički motiviranim identitetskim prijeporima o Bunjevcima“, navodi se u predgovoru priređivača ove publikacije Slavena Bačića.

Publikacija ima 50 stranica. Objavljena je u nakladi od 5.000 primjeraka, a njezino tiskanje pomogao je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tekst: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima